Klaus Iohannis a discutat cu Charles Michel. Preşedintele s-a pronunţat pentru sancţiuni UE suplimentare împotriva Rusiei

Klaus Iohannis a discutat cu Charles Michel. Preşedintele s-a pronunţat pentru sancţiuni UE suplimentare împotriva Rusiei

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o videoconferinţă de coordonare cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi alţi lideri ai UE, în pregătirea sumit-ului UE din această săptămână.

„Ne-am concentrat pe cele mai recente evoluţii din Ucraina, situaţia refugiaţilor, securitatea energetică şi relaţiile externe””, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

La reuniunea de coordonare au mai participat premierii Letoniei, Krišjānis Kariņš, Luxemburgului, Xavier Bettel, Slovaciei, Eduard Heger, Ungariei, Viktor Orbán, şi Irlandei, Micheál Martin.

Discuţiile s-au concentrat pe evoluţiile legate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe eforturile de gestionare a situaţiei umanitare din Ucraina şi măsurile de sprijin pentru refugiaţi. Au fost abordate aspectele legate de implementarea sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană la adresa Rusiei, respectiv a Belarusului, precum şi continuarea procesului de identificare a noi măsuri restrictive, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, s-a discutat despre consolidarea dimensiunii de securitate şi apărare a Uniunii Europene în contextul adoptării Busolei Strategice, despre securitatea aprovizionării cu energie la nivel european, cu accent pe reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia şi identificarea de măsuri în plan european pentru limitarea efectelor preţurilor ridicate la energie. Au mai fost abordate aspecte economice referitoare la consolidarea Pieţei Interne, precum şi relaţiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relaţiile cu China şi situaţia din Bosnia - Herţegovina.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt