Istoria vie din oameni. Pasiunea pentru tradiţii nu are vârstă

Istoria vie din oameni. Pasiunea pentru tradiţii nu are vârstă

Se spune că timpul aşterne patina uitării peste amintirile noastre. Pentru unii însă, meşteşugurile moştenite din bătrâni nu pot fi uitate. Mai mult, ele trebuie transmise mai departe pentru a nu se pierde în negura timpului. Pentru contribuţia lor la îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc 38 dintre aceşti meşteri populari au fost numiţi Tezaur Uman Viu.

Petre Măsală are 80 de ani şi e pasionat din fragedă pruncie de taina şi măiestria căluşului. S-a născut şi a copilărit la Hâşeşti, în Argeş. De peste 60 de ani, este vătaful cetei de căluşari din Stolnici.

Unul dintre secretele căluşarilor era jurământul. Care era depus înaintea fiecărui spectacol. Pe lângă legământ, exista şi o interdicţie: băieţii nu aveau voie să iasa cu fetele.

Pasiunea lui nea Petre pentru jocul căluşarilor a moştenit-o şi strănepotul său. Pentru tot ce a făcut, Petre Măsală a fost numit Tezaur Uman Viu. Şi Viorica Olivotto a avut parte de aceeaşi onoare. Ţesătoare de când se ştie, ea încearcă să transmită acum, tinerilor, dragostea ei pentru acest meşteşug străvechi.

Nu doar nea Petre şi tanti Viorica s-au bucurat de primirea titlurilor de Tezaur Uman Viu, ci şi alţi 36 de meşteri din întreaga ţară.

foto: ziaruldearges.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt