Israelul le urează iranienilor schimbarea regimului, cu ocazia Anului Nou Persan

Israelul le urează iranienilor schimbarea regimului, cu ocazia Anului Nou Persan

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett, care consideră că actuala putere din Iran este cel mai mare duşman al său, le-a urat iranienilor schimbarea regimului politic, duminică, cu ocazia Anului Nou Persan, Nowruz, relatează France Presse.

"Nowruz înseamnă literal +o nouă zi+ şi cea mai mare dorinţă a mea pentru voi, iranienii, este să vedeţi o nouă zi, o zi de eliberare faţă de crudul regim iranian", a declarat el într-un mesaj video în limba engleză difuzat prin biroul său.

"Israelieni şi iranieni, avem atât de multe în comun: suntem două popoare dinamice, înzestrate cu istorii străvechi şi culturi bogate şi care aspiră la un viitor mai bun", a adăugat premierul israelian, ostil reîntoarcerii la acordul privind programul nuclear iranian din 2015.

Israelul se opune unui posibil acord internaţional privind programul nuclear al Iranului, inamicul său numărul unu împotriva căruia duce un război din umbră, cele două ţări concurând în special în atacuri cibernetice.

Statele Unite au considerat miercurea trecută că un compromis este "aproape" pentru a salva acordul, mai ales după mai multe semnale pozitive, inclusiv eliberarea a doi irano-britanici reţinuţi în Iran de câţiva ani.

Teheranul dă asigurări că mai sunt doar "două subiecte" de rezolvat cu Washingtonul: "garanţiile economice", care ar proteja ţara de sancţiunile internaţionale, şi disputa cu privire la Gardienii Revoluţiei, a căror retragere de pe lista neagră este cerută de Iran, potrivit unei surse familiare cu problema.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt