IRCC scumpeşte creditele cu 60%

IRCC scumpeşte creditele cu 60%

Veşti proaste pentru românii care au credite în lei cu dobândă variabilă. De la 1 ianuarie 2023, Indicele de Referinţă pentru Creditele de Consum va fi 5,71%. Asta înseamnă că vom avea credite mult mai scumpe.

Spre exemplu, cine a luat un credit imobilar pe 30 de ani de 300.000 lei în ianuarie 2022, când IRCC era 1.17%, avea de plătit o rată lunară de 1378 lei. În primul trimestru din 2023, când IRCC va fi de 5.71%, rata va creşte la 2.230 lei pe lună. Practic, în trimestrul 1 din 2023, cei care au credit pe IRCC va avea o rată cu 60% mai mare decât în trimestrul 1 din 2022.

Invitat la FOCUS, consultantul financiar Cristi Tudorescu a spus că ,,oameni trebuie să se aştepte la o creştere a ratelor, (...) IRCC va fi 5,71% şi dacă adăugăm şi o marjă de 2,5% -aşa sunt creditele- ar veni 8 şi ceva la sută rată a dobânzii începând din primul trimestru al anului viitor."

Cristi Tudorescu a ţinut să precizeze că ,,oameni ar putea să se pregătească din punctul de vedere al bugetului familiei sau bugetului individual şi să se aştepte la o perioadă mai îndelungată de rate mai mari. Una dintre recomandări ar fi să ramburseze o parte, cât se poate, în următoarele trei-şase luni cu reducerea duratei rămase până la sfârşitul creditului, iar o variantă secundară ar fi să ramburseze cu reducerea ratei. Se mai practică trecerea pe dobândă fixă şi merită din punct de vedere economic costuri respective. Deci două, trei variante ar exista în a ne pregăti pentru perioada următoare."

Referitor la o posibilă scădere a indicelui IRCC, consultantul financiar este de părere că ,,se va întâmpla, doar că nu ştim acel orizont de timp. Există un scenariu care arată că dobânzile ar mai putea creşte, dar există şi speranţa că vor scădea peste un an, dar în acest moment nu aş putea să dau o predicţie. Mai degrabă, fiecare ar trebui să îşi gestioneze bugetul. Decât să se aştepte la ceva mai bun, mai bine un scenariu moderat."

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt