Iohannis: Prezenţa NATO, dovadă a solidarităţii

Iohannis: Prezenţa NATO, dovadă a solidarităţii

"România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă", a spus astăzi preşedintele Klaus Iohanis în baza de la Kogălniceanu. Şeful NAT le-a transmis românilor că alianţa este umbrela lor de securitate şi că toţi aliaţii apără flancul estic. Declaraţiile au fost făcute la scurt timp după sosirea militarilor şi a vehiculelor blindate americane la Constanţa.

Puţin dupa ora 7, un convoi american de vehicule de razboi a intrat in baza militara de la Mihail Kogalniceanu. A adus masini de lupta blindate si toata logistica necesara în teatrele de operatiuni. Trupele americane din Regimentul 2 cavalerie se vor antrena cu militarii romani in aplicatii si scenarii de razboi pe granita de Est a tarii noastre. Americanii au venit in Romania cu munitie de razboi si 1.ooo de soldati, dislocati din Germania.

Germania a trimis cateva avioane de lupta ca sa intareasca patrulele in spatiul aerian romanesc. Acestea se alătură celor italiene, care survoleaza ţara noastră de cateva luni.

Dupa o intalnire tet-a-tet, Iohannis si seful NATO au dat asigurari romanilor ca nu au de ce sa se teama.

În urmă cu 22 de zile, Joe Biden a menţionat pentru prima dată posibilitatea disponibilizării unor trupe suplimentare în România şi Polonia, Cinci zile mai târziu, Pentagonul anunţa că 8.500 de soldaţi sunt pregatiti să fie trimişi în estul Europei, în ţările membre NATO, pentru a descura Rusiei, dar şi pentru calmarea temerilor ţărilor NATO din flancul estic. În România se aflau deja alţi aproximativ o mie de soldaţi americani, în cadrul bazelor de la Deveselu şi Mihail Kogălniceanu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt