Inundaţii cu repetiţie

Inundaţii cu repetiţie

S-au rupt norii peste România! Mii de gospodării au fost inundate, sute de familii au fost evacuate din calea
puhoaielor de apă şi zeci de mii de hectare de culturi agricole au fost inundate. La Galaţi, un cartier întreg s-a umplut din nou cu apă, la numai două zile după ce s-a întâmplat acelaşi lucru. O femeie a reuşit să scape cu viaţă după ce bucătăria casei, şubrezită de ape, s-a prăbuşit pestea ea. Nici brăilenii nu au scăpat de potop. O comună întreagă a fost inundată de viituri. Iar în judeţele Neamţ şi Vrancea, pompierii au fost nevoiţi să intervină pentru a-i salva pe oamenii izolaţi de ape.

Pentru gălăţenii din cartierul Valea Oraşului, nenorocirile vin cu repetiţie. După ce zona a fost blocată de inundaţii în urmă cu două zile, ploaia a umplut din nou străzile.

Trei moto-pompe au fost instalate în cartier de autorităţi pentru a deversa apa direct în Dunăre, deoarece sistemul de canalizare era plin.

Apa a intrat, de asemenea, şi în gospodăriile dintr-un alt cartier, şi a inundat şi parcarea subterană a Spitalului de
Urgenţă.

Într-un alt cartier gălăţean o femeie de 67 de ani a scăpat ca prin minune, după ce bucătăria casei sale s-a prăbuşit în pivniţă cu tot cu ea. Totul s-a întâmplat, cel mai probabil, din cauza ploii, care a îngreunat cu apă acoperişul, iar acesta s-a prăvălit peste casă. Norocul femeii a fost că, în momentul dezastrului, se afla în dreptul frigiderului, iar acesta a oprit o parte a plafonului să cadă peste ea. Un echipaj al ambulanţei şi unul de la pompieri au intervenit şi au salvat femeia dintre dărâmături.

Nici judeţul vecin Galaţiului, Brăila, nu a scăpat de potop. Zeci de case din comuna Vădeni au fost înundate.

Pompierii au intervenit la faţa locului cu opt moto-pompe, dar atâta vreme cât continuă să plouă, munca va fi în zadar, spun localnicii.

Probleme au fost şi în Neamţ, unde pompierii au intervenit în miez de noapte în localitatea Neguleşti, pentru a salva patru familii care au rămas izolate. Acestea locuiau lângă pârâul Iapa, iar podul din lemn, care era singura cale de acces către sat, a fost luat de apele învolburate. În total, şapte persoane au rămas fără ajutor, asta până la sosirea pompierilor.

Salvatorii au intervenit cu o autospecială de salvare de la înălţime şi i-au eliberat pe cei şapte sinistraţi. Din fericire, niciuna dintre victime nu a avut probleme medicale.

În Vrancea, debitul râului Putna a depăşit cotele de pericol în 10 localităţi. Au fost inundate gospodării, evacuate familii întregi şi inundate mii de hectare de culturi agricole. Localitatea Garoafa a fost cea mai afectată. Forţa apelor dezlănţuite a rupt pur şi simplu din cele două maluri, iar mai la vale, râul şi-a deviat cursul, fapt nemaiîntâlnit până acum, mutându-şi albia 700-800 m mai la stânga, faţă de vechea albie.

Oamenii privesc cu îngrijorare puhoaiele de apă şi se gândesc cu groază la nenorocirea care i-a lovit acum 15 ani,
când au rămas fără case, cu recolte distruse, mai ales, spun ei, că s-ar anunţa o noua viitură.

Primarul comunei Garoafa spune că nici în 2005 n-a fost o aşa suprafaţă mare de teren acoperită de ape.

Tot în Vrancea, inundaţiile provocate de ploile torenţiale au lăsat izolate 40 de familii din cătunul Podul Ţârdii, satul Herăstrău, după ce podul de acces a fost rupt de viitura creată pe râul Năruja. Apele dezlanţuite au luat podeţe şi au distrus drumuri. Ca să poată ieşi din satul izolat, oamenii au folosit un cos tras pe un cablu.

După 21 de ore cumplite în care au stat in mijlocul apelor dezlănţuite, timp în care şi-au văzut moartea cu ochii, cei 12 muncitori de la Nereju, prinşi de viitură pe o insuliţă formată adhoc, au ajuns cu bine la familiile lor. Ei au fost salvaţi cu ajutorul unei tiroliene de un salvamar care a ajuns cu greu la ei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt