Închirierea clădirilor cu bulină va fi interzisă

Închirierea clădirilor cu bulină va fi interzisă

Fără chiriaşi şi magazine în blocurile cu risc seismic! Guvernul are această propunere legislativă prin care vrea să le interzică proprietarilor să mai închirieze apartamente în blocurile cu bulină. Graba însă, este doar pe hârtie. Asta pentru că proiectul trebuie să înceapă cu o listă, apoi cu o analiză în teren a clădirilor vechi. Întreg procesul nu se va încheia mai repede de 2026.

Cele mai multe clădiri încădrate la un nivel mare de risc sunt în centrul Capitalei. Sunt situate strategic, aproape de mijloacele de transport în comun, şi reprezintă un avantaj pentru cei care îşi caută o locuinţă.

Mulţi dintre cei care stau cu chirie în blocurile cu risc seismic nici nu ştiu la ce pericol se expun şi asta pentru că de pe clădiri a dispărut bulina. Acum ministerul Dezvoltării vrea să schimbe legea urgent şi să interzică inchirierea apartamentelor sau a spaţiilor comerciale din imobilele cu risc seismic 1 până în momentul în care vor fi consolidate. Proprietarii au insă păreri împărţite.

Proiectul iniţiat de ministerul dezvoltării nu este unul nou ci este adus iar în discuţie după valul de cutremure din ultima lună. Doar că pe hârtie e simplu şi în realitate… cât se poate de complicat. Autorităţile trebuie să înceapă cu o verificare în teren şi o statistică a blocurilor cu risc seismic, iar procesul nu se va încheia mai repede de trei ani.

În Capitală sunt peste 1000 de clădiri care s-ar prăbuşi la un cutremur mai mare. 400 dintre ele nu au nicio măsură de securitate în caz de seism. Proiectul a trecut de Guvern şi urmează ca săptămâna viitoare să intre în dezbatere publică.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt