În turism nu contează dimensiunea localităţii, spun experţii

În turism nu contează dimensiunea localităţii, spun experţii

România nu este o ţară pregătită pentru federalizare, care este un termen riscant de folosit, mai ales în situaţia actuală din Europa, a declarat la Prima News primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

“Recensământul ne va da o imagine, dispariţia celor 3 milioane de locuitori din România va duce la reorganizări teritoriale. Alocaţiile financiare se diminuează şi ele, pentru că sunt în funcţie de numărul de locuitori. Municipiile de rang superior beneficiază şi de anume programe finanţate de stat pentru a creşte nivelul de urbanizare în România. Trebuie redusă diferenţa dintre urban şi rural şi accesul cât mai simplu la servicii urbane pentru cetăţeni”, a spus ediliul. El a adăugat că, în caz de regionalizare, nu se pune problema de a fi mutaţi oameni, ci doar retrasate graniţe.

Primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a spus că România e tributară ca organizare teritorială sistemului francez, iar Franţa e una dintre puţinele ţări europene unde nu s-a realizat reorganizarea teritorială.

„Nu stiu cât primarii ţin de localităţi, dar sunt locuitorii care-şi iubesc locul în care stau. Oamenii vor să fie de sine stătători şi să-şi facă destinul. Ar trebui regândită structura administrativă în jurul polilor de dezvoltare şi de creştere din România, care atrag populaţia la muncă şi studii”, a declarat Pucheanu.

El s-a referit şi la localităţiile din jurul oraşelor mari, aşa-numitele oraşe dormitor. „Nu e uşor pentru un oraş, dar sunt zeci de mii de oameni care plătesc taxe în localităţile limitrofe, dar folosesc infrastructura din oraşele mari”, a explicat edilul gălăţean.

Adrian Izvoranu, directorul general CPISC, spune că graniţele regiunilor nu trebuie trasate pe vârful muntelui, de exemplu, ci trebuie să ţină cont de alte criterii. “Uitaţi-vă la statele americane care sunt aproape pătrate. Cand faci o reorganizare înseamnă că nu mai funcţionează cea actuală”, a spus Izvoranu.

El a adăugat că pe vremuri accentul era pus pe urban, dar acum nu mai este cazul. Faptul că avem multe comune nu este un lucru rău, a adăugat specialistul, care a explicat că zonele rurale din România trebuie să producă şi mâncare şi atracţii turistice, aşa cum se întâmplă în alte ţări.

Afla mai multe desprefederalizareregionalizareturism
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt