În timp ce România riscă să piardă zeci de milioane de euro din PNRR, politicienii se ceartă în continuare din cauza pensiilor speciale

În timp ce România riscă să piardă zeci de milioane de euro din PNRR, politicienii se ceartă în continuare din cauza pensiilor speciale

Fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, a declarat la Prima News că actualul guvern va renunţa mai degrabă la fondurile europene decât la pensiile speciale.

„Se pare că este un act politic asumat, dar problema pensiilor speciale nu este un moft, este o necesitate stringentă pentru România. Dacă mergem în acest ritm, în câţiva ani sistemul va colapsa. E foarte important că a fost trecut în PNRR acest obiectiv, altfel n-am fi avut nici măcar discuţia de astăzi. Sunt mai puţin de 10 la sută dintre pensionari privilegiaţi, iar restul se uită şi se întreabă cum se pot perpetua ani de zile asemenea lucruri. Ei nu au intenţia să le elimine, nici măcar să le ajusteze”, a subliniat Stelian Ion.

El a comparat situaţia sistemului de pensii cu cea din zona RCA şi cu sistemul de sănătate, în care statul n-a intervenit la timp.

„Se va ajunge la situaţia la care statul va ridica din umeri şi va spune nu avem cum să vă plătim, banii au fost cheltuiţi de cei dinainte”, a mai declarat Ion. El a mai spus că iniţiativa MApN de a introduce noi categorii de pensionari speciali prin includerea civililor, retrasă imediat e dovada că nu se va schimba nimic în acest domeniu.

Subprefectul de Braşov, Lucian Pătraşcu, membru PSD a precizat că miniştrii care au în plată pensii speciale trebuie să vină cu amendamentele la această lege, care vor fi discutate în coaliţie.

„PSD consideră că acel procent de peste 9 la sută din PIB pentru pensiile speciale nu are ce căuta acolo. România nu-şi permite să rateze fonduri europene din PNRR din cauza pensiilor speciale. Miniştrii care se ocupă de pensiile speciale vor veni cu soluţii pentru diminuarea procentului din PIB”, a spus Pătraşcu.

Deputatul PNL Gheorghe Pecingină consideră că la majoritatea militarilor, dacă s-ar merge pe contributivitate, pensiile chiar ar creşte.

„Nu avem voie să greşim şi să nu reformăm acest sistem de pensii. Trebuie tranşată odată şi-odată această problemă pentru că nu cred că această povară mai poate fi suportată foarte mult, sistemul de pensii trebuie reformat în general. Nu există discuţie că alegerea trebuie să fie banii din PNRR şi reforma. Sunt deja primari care au proiecte făcute pentru aceşti bani banii sunt pentru dezvoltarea comunităţilor”, a adăugat politicianul.

Bogdan Glăvan, analist economic, a precizat că România nici acum nu susţine toate cheltuielile cu pensiile doar din contributivitate şi trebuie să subvenţioneze aceste cheltuieli.

„Totuşi, sper că acest dublu standard, acest sistem feudal, în care unii au nişte drepturi diferite faţă de celelalte categorii sociale va dispărea. Aceşti oameni care sunt în puterea vârstei, au şi pensii uriaşe şi au în continuare şi salariu. Dacă aceste pensii nu sunt aduse la un nivel raţional, ne furăm singuri căciula. Pensiile cresc în condiţiile în care puterea de cumpărare scade non-stop”, a explicat economistul.

El consideră că ar trebui să crească procentul de contribuţie la pilonul II al pensiilor.

„Este un sistem pauperizant şi trebuie mutat încet-încet spre pensia din acumulare. Pilonul doi va aduce ceva suplimentar la bătrâneţe, dar ar trebui să crească procentul pentru pilonul II”, a spus Bogdan Glăvan.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt