În grevă pentru banii de sărbători

În grevă pentru banii de sărbători

50 de muncitori români detaşaţi la o rafinărie din sudul Croaţiei sunt în grevă de aproape două săptămâni. Motivul? Nu şi-au mai primit salariile de mai bine de două luni şi acum îşi fac probleme că nu vor avea cu ce să se întoarcă acasă de sărbători. Ei spun însă că sunt gata să meargă până în pânzele albe şi că nu vor pleca până când nu vor primi ceea ce li se cuvine.

Greva a început la finalul lunii noiembrie, după ce ultimul termen dat de muncitori pentru plata salariilor a fost încălcat. Iniţial, ei au protestat în faţa rafinăriei din oraşul Rijeka, dar în ultimele zile au ajuns până la Zagreb, în capitala ţării, unde se află sediul companiei de la care îşi aşteaptă banii.

Situaţia juridică a muncitorilor e una cel puţin complicată. La bază, ei sunt angajaţii agenţiei române IGW Internaţional. Aceasta i-a detaşat însă la o firmă austriacă, contractată la rândul său de prestatorul principal al lucrărilor, Kinetics Technology din Italia, abia ea în relaţie directă cu compania care deţine rafinăria de la Rijeka.

Lanţul s-a rupt în momentul în care firma austriacă a intrat în insolvenţă şi nu a mai putut plăti serviciile partenerului său român. Acesta face acum front comun cu muncitorii şi încearcă să ajungă la un acord cu compania italiană de la vârful piramidei, care este responsabilă în subsidiar cu plata salariilor celor implicaţi în proiect.

Exemplul românilor a fost urmat între timp şi de alţi muncitori, aşa încât lucrările de la rafinăria din Rijeka s-au oprit cu totul. Cum ele sunt de o importanţă strategică pentru economia Croaţiei, este de aşteptat ca măcar compania proprietară a rafinăriei să ia măsuri pentru a rezolva cât mai rapid situaţia. Cert este că muncitorii sunt hotărâţi să îşi continue protestele pentru cât timp va fi nevoie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt