În grevă pentru banii de sărbători - Prima News

În grevă pentru banii de sărbători

50 de muncitori români detașați la o rafinărie din sudul Croației sunt în grevă de aproape două săptămâni. Motivul? Nu și-au mai primit salariile de mai bine de două luni și acum își fac probleme că nu vor avea cu ce să se întoarcă acasă de sărbători. Ei spun însă că sunt gata să meargă până în pânzele albe și că nu vor pleca până când nu vor primi ceea ce li se cuvine.

Greva a început la finalul lunii noiembrie, după ce ultimul termen dat de muncitori pentru plata salariilor a fost încălcat. Inițial, ei au protestat în fața rafinăriei din orașul Rijeka, dar în ultimele zile au ajuns până la Zagreb, în capitala țării, unde se află sediul companiei de la care își așteaptă banii.

Situația juridică a muncitorilor e una cel puțin complicată. La bază, ei sunt angajații agenției române IGW Internațional. Aceasta i-a detașat însă la o firmă austriacă, contractată la rândul său de prestatorul principal al lucrărilor, Kinetics Technology din Italia, abia ea în relație directă cu compania care deține rafinăria de la Rijeka.

Lanțul s-a rupt în momentul în care firma austriacă a intrat în insolvență și nu a mai putut plăti serviciile partenerului său român. Acesta face acum front comun cu muncitorii și încearcă să ajungă la un acord cu compania italiană de la vârful piramidei, care este responsabilă în subsidiar cu plata salariilor celor implicați în proiect.

Exemplul românilor a fost urmat între timp și de alți muncitori, așa încât lucrările de la rafinăria din Rijeka s-au oprit cu totul. Cum ele sunt de o importanță strategică pentru economia Croației, este de așteptat ca măcar compania proprietară a rafinăriei să ia măsuri pentru a rezolva cât mai rapid situația. Cert este că muncitorii sunt hotărâți să își continue protestele pentru cât timp va fi nevoie.

Total
0
Shares
Total
1
Share