Ieftinire inutilă la gaze

Ieftinire inutilă la gaze

Gazele naturale au ajuns la cel mai mic preţ al ultimilor doi ani, însă în buzunarul românilor nu se simte nicio diferenţă. Megawattul oră se tranzacţionează în prezent cu 30 de euro, în timp ce în urmă cu un an era de trei ori mai scump. Vârful a fost atins în luna august a anului trecut, când preţul gazului era de zece ori mai mare decât acum. În România această ieftinire este inutilă deoarece piaţa este reglementată până în 2025.

Preţul de referinţă la gazele naturale de pe bursa olandeză a scăzut treptat în ultimele şase luni de zile, de la 140 de euro la 30 de euro. Este o veste bună care arată că piaţa europeană se stabilizează după doi ani de crize cauzate de jocurile geopolitice ruseşti şi războiul din Ucraina.

Este cel mai scăzut preţ al gazelor naturale din ultimii doi ani. Însă pentru consumatorul român această transformare nu înseamnă nimic. Toată problema gazelor naturale a fost tratată din pix, de către Guvern, prin intermediul unei ordonanţe. Astfel, tot consumul de gaze naturale începând cu data de 1 aprilie 2022 până în 31 martie 2025 este taxat cu 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici.

Se pare că tot statul român va fi cel care va câştiga cel mai mult de pe urma unui preţ scăzut la gaze, deoarece îşi va umple şi mai ieftin rezervele. Consumatorii casnici nu vor obţine niciun avantaj.

Chiar dacă preţurile sunt ţinute sub control de către Guvern, statul datorează acum, tot din banii noştrii, miliarde de euro companiilor de energie din cauza schemei de plafonare şi compensare. Iar pe lângă asta, milioane de români, consumatori vulnerabili, au primit şi vor primi bani pe cardurile de energie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt