I-au învins pe ruşi şi acum se războiesc cu iarna

I-au învins pe ruşi şi acum se războiesc cu iarna

Cu îmbrăţişări, flori şi lacrimi. Aşa au fost primiţi soldaţii ucrainenii de localnicii din Herson. Oraşul în care înaintea războilui locuiau aproape 300.000 de oameni, este însă într-o stare critică. În touiul retragerii, ruşii au sabotat reţelele de alimentare cu apă şi energie electrică. Principalul inamic al ucrainenilor rămâne acum iarna care stă să înceapă.

După 8 luni de ocupaţie, steagurile galben-albastre împânzesc Hersonul. Sunt peste tot, pe stâlpi, pe maşini sau pictate pe feţele oameniilor. Sunt şi multe lacrimi. Cel mai adesea de bucurie.

Situaţia umanitară din oraş este însă deosebit de gravă. Alimentarea cu apă potabilă e întreruptă, iar medicamentele şi pâinea lipsesc din magazine şi farmacii.

Autorităţiile ucrainene menţin starea de asediu şi încearcă să repună în funcţiune infrastructura critică pe care ruşii au distrus-o în timpul retragerii din regiune. Până atunci, la eforturile de eliberare ale armatei Kievului iau parte până şi civilii. Femeia din aceste imagini a strâns muniţia lăsată în urmă de invadatori. O oferă acum soldaţilor ucraineni.

Retragerea ruşilor dincolo de Nipru nu e complet încheiată. La câteva zeci de kilometri de Herson, în Nova Kahovka, populaţia civilă este evacuată de ocupanţi. Sunt deportări în masă, susţin ucrainenii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt