Haos în farmacii

Haos în farmacii

Butonul roşu pe care îl are la dispoziţie Vladimir Putin stârneşte panică în rândul oamenilor! Românii au dat buzna
în farmacii în căutare de pastile cu iod, deşi autorităţile dau asigurări că nu e necesar. Fenomenul a fost observat în
ultimele zile în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Sud Est.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a indus teama unei posibile posibile urgenţe radioactive. Cu atât mai mult cu cât din
Rusia au venit informaţii că a preluat controlul celei mai mari centrale nuclare din Ucraina. Deşi autorităţile îndeamnă la calm şi spun că suntem departe de un posibil război nuclear, românii au dat buzna în farmacii să caute pastile de iod - care se iau după o posibilă expunere la substanţe radioactive. Acest lucru, spun specialiştii, ne-ar putea aduce în situaţia de acum doi ani, de la începutul pandemiei, când abia se mai găsea paracetamol.

Iodul este un element esenţial pentru funcţionarea tiroidei, care captează aproape toată cantitatea de iod administrată extern. În momentul în care un pacient este contaminat cu iod radioactiv, acesta va fi absorbit de glanda tiroidă. Fenomenul a luat amploare, în mai multe ţări din Europa, după ce liderul de la Kremlin a vorbit despre o posibilă ameeninţare nucleară. În Bulgaria şi în Polonia sunt farmacii care au rămas fără medicamente pe stoc. Multe ţări au depozite cu astfel de tablete în cazul unui acident nuclear major. Însă acestea se administrează doar dacă sunt recomandate de experţi. Medicii atrag atenţia că pastilele ar putea face mai mult rău decât bine.

Înainte de orice medicament, în cazul unui accident nuclear, prima şi cea mai importantă măsură este adăpostirea. Oamenii trebuie să rămână în case, sau în subsoluri, acolo unde există, cu geamurile şi gurile de aerisire închise. De asemenea, trebuie să se spele imediat şi să nu consume alimente care au fost expuse sau neîmpachetate pe durata evenimentului.
Preşedintele Federaţiei Ruse a ordonat, zilele trecute, ca ţara sa să pună în alertă forţele de descurajare nucleară ale
armatei ruse în alertă specială de luptă.

Rusia are cel mai mare număr de arme nucleare din lume. Aproximativ 5.977 de focoase nucleare ar deţine Moscova.
Urmează Statele Unite ale Americii, cu peste 5.400 de focoase nucleare. Pe locul 3 se sitează China, cu 350. În
Europa, singurele ţări înarmate nuclear sunt Franţa şi Marea Britanie.

Cele mai grave accidente cu radiaţii, din istoria omenirii, s-au produs după lansarea bimbei atomice în Japonia la
Hiroshima şi Nagasaki în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi la Cernobîl în 1986.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt