Hamsia, gustul vacanţei pe litoral

Hamsia, gustul vacanţei pe litoral

Hamsia pe grătar cu usturoi şi mămăligă e gustul vacanţei pe litoral. A început sezonul celui mai căutat peşte la mare, iar pescadoarele nu prididesc să scoată plasele din larg. În piaţă o găsim cu 11 lei kilogramul, iar la restaurantele-cherhana cu 35 de lei porţia de 300 de grame. Şi varianta mai mică, denumită şprot, are succes: prăjit în ulei şi cu multă sare, se vinde foarte bine, la preţ mai mic decât hamsia.

Cel mai ieftin peşte este acum din abundenţă în Marea Neagră, iar pescadoarele ajung să scoată chiar şi câte o tonă zilnic. Plasele remorcate sunt scoase o data la fiecare ora, pline cu peşte mic. Şi şprotul şi hamsia se prind în plase: sunt asemănători iar lucrul care îi diferenţiează este preţul. Şprotul este mai ieftin pentru că este mai gras, în vreme ce hamsia este mai cărnoasă.

Pescarii din Constanţa pescuiesc la plase fixe, numite taliene sau ies cu pescadoarele în larg, cu plase lungi pe care le remorcheaza. Şi unii şi alţii trag de năvoade cu atenţie, iau peştele, şi se îndreaptă repede spre mal. Într-o zi bună, ajung să scoată profit frumuşel. Din bărci peştele ajunge direct în piete si-n restaurante. Aici este preparat în funcţie de preferinţele turiştilor: pe plită, prăjit, afumat sau marinat.

Porţia de hamsie cu mămăligă şi usturoi costă, într-o cherhana, 35 de lei. Şprotul se vinde la chioşcuri pe faleză, cu 15 lei suta de grame. În pietele din Constanţa, hamsia sau şprotul proaspăt scoase din mare costă în jur de 10 lei/ kilogramul.

foto: temananc.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt