General român, despre parada de la Kremlin: Reprezintă o demonstraţie a forţei militare de care dispune Federaţia Rusă, dar războiul din Ucraina a arătat mari lipsuri ale armatei ruse”

General român, despre parada de la Kremlin: Reprezintă o demonstraţie a forţei militare de care dispune Federaţia Rusă, dar războiul din Ucraina a arătat mari lipsuri ale armatei ruse”

Discurs neobişnuit de scurt al lui Vladimir Putin în Piaţa Roşie, la parada (scurtă şi ea) de Ziua Victoriei, în condiţiile în care liderul de la Kremlin arăta semne de oboseală sau chiar de boală.

Putin a folosit ocazia să acuze din nou „puterile şi elitele occidentale şi globaliste” pentru „agresiunea” din Ucraina şi pentru „atacurile asupra Rusiei”, despre care a spus că se va apăra.

Poveştile mincinoase spuse cu ocazia Zilei Victoriei de Vladimir Putin care pretinde că Rusia a învins nazismul în Al Doilea Război Mondial, au fost demontate de analişti, în direct la Prima News.

Lectorul Marin Gherman, de la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, a explicat că narativul lui Putin este că, după ce Rusia a învins nazismul acum 78 de ani, acum luptă împotriva aşa-zisei agresiuni NATO.

Ucraina declară că aşa cum a luptat împotriva nazismului acum 78 de ani, acum luptă împotriva ruşismului, un termen nou, a arătat jurnalistul german Robert Schwartz, de la Deutsche Welle.

„Istoria este scrisă pe placul unor politicieni sau falsificatori. Lui Putin vocea îi suna altfel, iar discursul a fost surprinzător de scurt. Modul în care se face în Germania asumarea istoriei şi a greşelilor este soluţia ca un stat să nu le repete. De multe ori, istoria este scrisă pe placul unor politicieni sau falsificatori. Lui Putin vocea îi suna altfel, discursul a fost surprinzător de scurt”, a spus Schwartz.

Generalul Virgil Bălăceanu a explicat că mitul armatei ruse şi a dotărilor acesteia a fost spulberat.

„Parada reprezintă o demonstraţie a forţei militare de care dispune Federaţia Rusă, dar războiul din Ucraina a arătat mari lipsuri ale armatei ruse”, a spus Bălăceanu.

Istoricul Adrian Niculescu a denumit parada din Piaţa Roşie „o tentativă a Rusiei de a confisca Ziua Victoriei, care de fapt a fost pe 8 mai, dar Rusia a cerut atunci o ceremonie specială pentru ea, la Berlin. Suntem foarte departe de momentul 2005, când printre invitaţi a fost Regele Mihai, cinstit ca ultimul şef de stat rămas în viaţă din al doilea război. Astăzi am văzut un Putin diminuat fizic şi care ţine un discurs prin care încearcă să confişte istoria”, a mai spus specialistul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt