Gelu Duminică: Sunt pături întregi de populaţie care preferă vracii medicilor şi leacurile medicamentelor şi ajung la UPU în stare foarte gravă

Gelu Duminică: Sunt pături întregi de populaţie care preferă vracii medicilor şi leacurile medicamentelor şi ajung la UPU în stare foarte gravă

Sistemul de urgenţă din România trebuie să suplinească alte paliere ale sistemului de sănătate care nu funcţionează cum trebuie, a declarat sociologul Gelu Duminică la Prima News.

Gelu Duminică a explicat că un alt motiv pentru aglomerarea urgenţelor este faptul că pături întregi de populaţie trăiesc într-o cultură care preferă leacurile medicamentelor şi vracii medicilor. Astfel de oameni ajung la UPU de obicei în ultimul moment, când sunt foarte grav bolnavi.

„La noi, medicul de familie este privit ca un dătător de reţete şi de trimiteri, în timp ce în alte ţări scopul lui este să trieze pacienţii pentru a nu aglomera spitalele”, a declarat Duminică.

Şi Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor, a explicat că aglomerarea urgenţelor duce la timp mai mare de aşteptare, ceea ce le poate dăuna pacienţilor care sunt cu adevărat în stare gravă.

„UPU este una dintre porţile prin care se intră în sistem, iar pacienţii vin la UPU pentru că găsesc o poartă deschisă, când altele sunt colmatate”, a spus Borcea. El a adăugat că în unele spitale din România s-a introdus medicul de triaj în UPU, care ajută mult la scăderea timpului de aşteptare şi salvează pacienţii gravi.

Hadrian Borcea a precizat că niciun pacient nu poate fi refuzat, mai ales dacă descrie simptomele unor boli grave. Aşa se întâmplă şi în cazul tânărului consumator de cocaină care s-a prezentat de 64 de ori în două luni la urgenţă, spunând că are simptome de infarct.

La rândul său, Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătăţii, a spus că pentru eliberarea camerelor de gardă trebuie îmbunătăţită asistenţa primară şi ambulatorul, dar şi sistemul de plată a serviciilor la medicul de familie.

Afla mai multe despresanatatespitalurgenta
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt