Gelu Duminică: Sunt pături întregi de populație care preferă vracii medicilor și leacurile medicamentelor și ajung la UPU în stare foarte gravă - Prima News

Gelu Duminică: Sunt pături întregi de populație care preferă vracii medicilor și leacurile medicamentelor și ajung la UPU în stare foarte gravă

Sistemul de urgență din România trebuie să suplinească alte paliere ale sistemului de sănătate care nu funcționează cum trebuie, a declarat sociologul Gelu Duminică la Prima News.

Gelu Duminică a explicat că un alt motiv pentru aglomerarea urgențelor este faptul că pături întregi de populație trăiesc într-o cultură care preferă leacurile medicamentelor și vracii medicilor. Astfel de oameni ajung la UPU de obicei în ultimul moment, când sunt foarte grav bolnavi.

„La noi, medicul de familie este privit ca un dătător de rețete și de trimiteri, în timp ce în alte țări scopul lui este să trieze pacienții pentru a nu aglomera spitalele”, a declarat Duminică.

Și Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor, a explicat că aglomerarea urgențelor duce la timp mai mare de așteptare, ceea ce le poate dăuna pacienților care sunt cu adevărat în stare gravă.

„UPU este una dintre porțile prin care se intră în sistem, iar pacienții vin la UPU pentru că găsesc o poartă deschisă, când altele sunt colmatate”, a spus Borcea. El a adăugat că în unele spitale din România s-a introdus medicul de triaj în UPU, care ajută mult la scăderea timpului de așteptare și salvează pacienții gravi.

Hadrian Borcea a precizat că niciun pacient nu poate fi refuzat, mai ales dacă descrie simptomele unor boli grave. Așa se întâmplă și în cazul tânărului consumator de cocaină care s-a prezentat de 64 de ori în două luni la urgență, spunând că are simptome de infarct.

La rândul său, Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătății, a spus că pentru eliberarea camerelor de gardă trebuie îmbunătățită asistența primară și ambulatorul, dar și sistemul de plată a serviciilor la medicul de familie.

Total
24
Shares
Total
24
Share