Funny Gas, pericolul de pe litoral

Funny Gas, pericolul de pe litoral

O substanţă destinată sedării copiilor la stomatolog este acum drog pe litoral. Tot mai mulţi tineri inhalează protoxid de azot - sau funny gas, cum i se mai spune - din baloane, fiindcă îi relaxează şi le dă o stare de euforie. Şi cum substanţa nu este ilegală, consideră că nu e nici periculoasă. Nimic mai fals spun atât comisarii antidrog, cât şi medicii. Care atrag atenţia că se poate ajunge până la stop cardio respirator.

Protoxid de azot. Gaz ilariant. Sau funny gas. Este una şi aceeaşi substanţă, folosită în lumea medicală încă din 1884. În ultimii ani însă mulţi au descoperit că pot să facă bani frumoşi prin vânzarea substanţei ca drog. În Marea Britanie este deja un fenomen periculos. Afacerea a înflorit acum şi la noi, pe litoral, unde mii de tineri cad pradă tentaţiei.

În mod uzual, substanţa este folosită de stomalogi, pentru inhalosedarea copiilor. Dar numai în combinaţie cu oxigen, iar reglementările şi contraindicaţiile sunt foarte stricte. Niciun medic nu poate utiliza gazul fără să fi trecut printr-un curs special, la finalul căruia obţine un atestat.

Nu vă lăsaţi însă pradă unei stări de fericire care dispare după câteva minute. Însăşi viaţa ar putea fi preţul plătit.

Protoxidul de azot este folosit şi în industria alimentară, ca agent de pulverizare în frişcă. Şi este comercializat la liber. Aşa intră în posesia lui cei care îl vând pe litoral. Consumat în combinaţie cu alcool sau droguri, gazul le
potenţează efectele. De la percepţia eronată a distanţei şi timpului până la dificultăţi de mişcare. Cei care se urcă la volan după inhalare devin un pericol şi mai mare.â

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt