Franţa organizează o conferinţă europeană privind suveranitatea digitală

Franţa organizează o conferinţă europeană privind suveranitatea digitală

Guvernul francez organizează luni şi marţi la Paris o conferinţă europeană privind suveranitatea digitală, despre care francezii consideră că este din ce în ce mai divizată în cadrul Uniunii Europene, informează AFP.

Suveranitatea digitală se referă la capacitatea ţărilor europene de a-şi păstra controlul asupra destinului lor în ceea ce priveşte tehnologia digitală şi internetul fără a se trezi legaţi de giganţii americani şi chinezi care au construit adevărate imperii comerciale globale.

"Acesta este un obiectiv care ne animă de câţiva ani" şi care este din ce în ce mai divizat la nivel european, a indicat biroul secretarului de stat francez pentru digital, Cédric O.

"Comisia Europeană, statele membre şi Parlamentul European încep să susţină aceste teme şi asta se vede în cazul subiectelor strategice", cum ar fi proiectele în curs la nivel european privind reglementarea internetului, DSA (Digital Services Act) şi DMA (Digital Markets Act).

La conferinţă vor fi prezenţi comisarii europeni Mariya Gabriel (Inovaţie), Margrethe Vestager (Concurenţă), Thierry Breton (Piaţa internă), miniştrii europeni - Carme Artigas, secretar de stat spaniol pentru digital şi omologul său italian Vittorio Colao -, precum şi mai multe autorităţi de reglementare europene, care vor participa la dezbateri la faţa locului sau de la distanţă.

La acest eveniment organizat în cadrul preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene vor putea fi auzite voci importante în dezbaterile privind impactul tehnologiei digitale asupra societăţii, precum Shoshana Zuboff, profesoară la Universitatea Harvard şi un critic acerb al "capitalismului de supraveghere".

Ziua de marţi se va concentra în special pe sprijinirea fostelor start-up-uri aflate în plină creştere, susceptibile să devină campioni europeni şi mondiali, aşa-numitele "scale-up-urile".

Franţa propune crearea din bani publici a unui nou fond european care să alimenteze, împreună cu investitori instituţionali privaţi, fonduri de investiţii specializate în "scale-up-uri".

Preşedintele Emmanuel Macron pledează pentru o ţintă de zece giganţi europeni ai tehnologiei în 2030, companii a căror valoare ar urma să fie de zeci de miliarde de euro

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt