Fostul prim-ministru al Portugaliei, judecat pentru spălare de bani

Fostul prim-ministru al Portugaliei, judecat pentru spălare de bani

Fostul prim-ministru portughez José Socrates a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de spălare de bani şi falsificare de documente, potrivit hotărârii pronunţate vineri la Lisabona de către Tribunalul central de investigaţii criminale, relatează AFP.

Ministerul public, care va putea contesta această decizie, l-a acuzat pe fostul lider socialist că a primit aproximativ 34 de milioane de euro în schimbul unor favoruri făcute unor grupuri economice în timp ce guverna Portugalia, între 2005 şi 2011.

Socrates va trebui să se apere în instanţă pentru că a ascuns fonduri cu complicitatea omului de afaceri Carlos Santos Silva, un prieten din copilărie.

Cu toate acestea, decizia luată vineri este răsunătoare pentru procurorii care acuzaseră în total 19 persoane şi nouă companii de 189 de infracţiuni, judecătorul de instrucţie Ivo Rosa menţinând în cele din urmă doar 12 acuzaţii.

Pe lângă Socrates şi Santos Silva, fostul bancher Ricardo Salgado va trebui să răspundă pentru trei infracţiuni de abuz de încredere, iar fostul ministru Armando Vara va fi judecat pentru spălare de bani.

Cele trei infracţiuni de corupţie pasivă atribuite fostului premier Socrates fuseseră deja prescrise până la momentul formulării acuzaţiei, în octombrie 2017, a estimat magistratul de instrucţie Ivo Rosa care, timp de mai mult de trei ore, a citit un rezumat al hotărârii sale în timpul unei emisiuni transmise în direct.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt