Fostul deputat PSD Cristian Rizea, indezirabil în R. Moldova

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, indezirabil în R. Moldova

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost extrădat din Republica Moldova şi a fost deja încarcerat la Vaslui. Rizea era dat în urmărire internaţională, în urma unei condamnări la patru ani şi opt luni de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Fostul deputat a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova şi nu mai are voie să intre în ţara vecină timp de 15 ani.

După 4 ani în care era dat în urmărire internaţională, Cristian Rizea a ajuns în România pentru a-şi executa cei 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. A fost extrădat din Republica Moldova după ce autorităţile de la Chişinău l-au declarat persoană indezirabilă şi l-au escortat afară din ţară. De la graniţăm, Poliţia din România l-a dus direct la penitenciarul din Vaslui. Rizea nu mai are voie în Republica Moldova timp de 15 ani.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Judecătorii au admis că în 2009 acesta ar fi primit o mită de 300 de mii de euro de la omul de afaceri Lucian Colţea pentru a interveni la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu. La un an după ce a fost trimis în judecată, Rizea a plecat în Republica Moldova unde a cerut şi cetăţenie. Numai că în 2020 i se retrage acest drept.

El a contestat decizia autorităţlor moldovene, însă a pierdut în luna martie a acestui an. Cristian Rizea este cercetat de Chişinău şi într-un dosar penal în care este acuzat de fals în declaraţii. El nu ar fi spus că este urmărit penal în România când a obţinut cetăţenia moldovenească.

Cristian Rizea este o figură cunoscută peste Prut. S-a înscris în partidul NOI şi a intenţionat să candideze la alegerile din 2021, însă nu a fost acceptat. Şi-a deschis propria televiziune, iar in mediul online era extrem de activ. În live-urile sale de pe reţelele sociale voia să îi demaşte pe corupţi şi acuza diferite persoane că au comis infracţiuni. Printre persoanele pe care Rizea a susţinut că le-a demascat şi că ar avea legătură cu Rusia este chiar jurnalista de investigaţie, Emilia Şercan.

Deşi în declaraţia de avere, depusă în România pe vremea când era deputat, Rizea spunea că veniturile lui sunt doar din salariul de parlamentar, în Republica Moldova acesta trăia pe picior mare. Îşi petrecea timpul liber în localuri de lux. În 2021 acestea şi-a cumpărat o casă în valoare de 450.000 de euro, care se afla în zona în care locuiau şi cei pe care îi critica pe reţelele sociale. Vila are o suprafaţă de 450 de metri pătraţi, este mobilată modern, iar proprietarul în acte este chiar soţia lui Rizea.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt