FOCUS PE PRIMII - Stăpânul înălțimilor - Prima News

FOCUS PE PRIMII – Stăpânul înălțimilor

E o mare onoare sa fii primul, dar, de cele mai multe ori, este extrem de dificil și abia apoi onorant. Cea mai mare provocare e necunoscutul. Asta spune Horia Colibășanu, primul si, de altfel, singurul alpinist român care a cucerit opt vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya. El e și singurul român care practică în toate expeditiile sale alpinismul pur: urcă spre vârfurile cele mai înalte din lume fără oxigen suplimentar și fără șerpasi. O poveste din campania Focus pe primii!

Kangchenjunga, 2022. În urmă cu câteva luni, Horia Colibașanu devenea primul roman care a cucerit, în mai puțin de doua decenii, 8 dintre cele mai inalte varfuri ale lumii. Ultima expeditie, cea din acest an, a fost printre cele mai grele. Kangchenjunga este al treilea varf ca inaltime si al doilea ca periculozitate din lume.

Aventurile cățăratorului banațean au început in 2004. La 27 de ani, pleca spre Pakistan. De aici, s-a avântat pe cel de-al doilea varf din lume dupa Everest: K2 sau Muntele Ucigas. Unul din trei alpinisti care incearca sa urce pe el isi pierde viata. Horia Colibășanu l-a învins. A fost primul și deocamdată singurul român care a obținut această performanță.

Anapurna a fost însă cea mai dramatică cățărare. Horia și-a pierut acolo prietenul: alpinistul cu care făcea echipă si care l-a insotit in prima expeditie in Himalaya, si-a pierdut viata. Spaniolul Inaki Ochoa a murit, pe munte, in 2008 in urma unor probleme pulmonare.

Muntele a fost însă mai puternic. După un an, Horia s-a intors in Himalaya. Au urmat vârfurile Makalu și Lhotse. În 2017, a venit rândul Eeverestului. opt mii optsute patruzeci și opt de metri. Este singurul roman care a urcat pe Everest fara oxigen suplimentar. Iar atunci cand esti primul este foarte greu sa renunti.

Anul viitor sportivul timisorean si-a propus sa continue campania in Himalaya pentru a mai adauga un varf colectiei sale.

Până atunci însă, s-a întors la meseria pe care o practica de douazeci de ani, stomatologia. Horia e deschizator de drumuri de aproape 20 de ani si un exemplu pentru romani, dar raspunde cu modestie la intrebarea ce inseamna sa fi primul.

Total
0
Shares
Total
0
Share