FOCUS PE PRIMII - O primăriţă cât 1.000 de primari

FOCUS PE PRIMII - O primăriţă cât 1.000 de primari

Când vrei cu adevărat se poate orice. O demonstrează din plin Corina Ene, care s-a întors în satul natal şi s-a pus pe făcuit schimbări în bine pentru semenii ei, după ce a devenit primar. Corina ştie bine ce înseamnă să-ţi faci rostul departe de casă aşa că şi-a dorit pentru ai ei să poată avea condiţii chiar aproape de casă. Urmează un material din Campania Focus pe Primii!

S-a născut şi a crescut în satul Căbeşti într-o zonă pitorească a judeţului Bihor. Corina Ene a plecat la Bucureşti după ce a terminat facultatea. Şi-a întemeiat o familie şi şi-a continuat studiile. A început să lucreze apoi în domeniul juridic. Corina a revenit însă peste ani în sătucul din Bihor. A rămas marcată de condiţiile precare în care se joacă şi învaţă copiii.

Atunci s-a gândit pentru prima dată că ar putea să candideze la alegerile locale pentru a schimba faţa comunei. A stat de vorbă cu fiecare localnic în parte. Şi i-a convins iar ei au votat-o în număr mare.

În toamna lui 2020 când a preluat mandatul, Corina Ene a găsit sediul primăriei intr-o stare totală de degradare. La fiecare ploaie mai puternică, apa pătrundea în interior iar încălzirea era făcută pe lemne. Astfel, primul pas a fost să reabiliteze clădirea administraţiei locale. Al doilea demers a fost să recruteze oamenii tineri din comună care aveau şi studii superioare.

De la început, educaţia a fost pentru noul primar o prioritate. Aşa că primul mare proiect a fost să modernizeze şcoala în care a învăţat şi ea până în clasa a VIII-a, printr-o investiţie de 500.000 de euro, bani obţinuţi din fonduri europene dar şi din bugetul local.

La etaj a fost conceput şi un atelier de muzică, unde cei mici au şansa să înveţe diferite instrumente. În apropierea şcolii va fi construită în următoarele luni şi o sală de sport. Şi grădiniţa a fost reabilitată total. Lucrările care au costat 50.000 de euro au fost făcute în doar două săptămâni, pentru ca unitatea să se încadreze în termenul stabilit pentru a primi aprobarea de funcţionare.

Corina Ene vrea să construiască un centru cultural cu activităţi pentru localnicii de toate vârstele şi să promoveze principalele mâncăruri specifice zonei, pentru a atrage un număr cât mai mare de turişti. Nu a neglijat nici turismul în cei doi ani de mandat iar trei atracţii naturale din zonă sunt acum arii naturale protejate.

Tânăra primăriţă mărturişeşte că pentru a reuşi, trebuie să meargă des la Bucureşti pentru a sta cu orele la discuţii cu mai marii din minister. Nu de puţine ori s-a întâmplat să aştepte o zi întreagă pe holurile instituţiilor dar nu s-a dat bătută niciodată.

În vara acestui an, pe o vale din comună, edilul a organizat şi o tabără naţională de sculptură.

foto: facebook.com/corinagabrielaene

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt