Fermierii se aşteaptă la o dublare a preţului rapiţei în condiţiile cererii mari de pe piaţa europeană

 Fermierii se aşteaptă la o dublare a preţului rapiţei în condiţiile cererii mari de pe piaţa europeană

Fermierii arădeni se aşteaptă să vândă producţia de rapiţă din acest an la un preţ dublu faţă de anul trecut, de 1.000 de euro pe hectar, în condiţiile unei cereri foarte mari pe piaţa europeană şi a unui deficit pe fondul crizei provocate de războiul din Ucraina.

Unui dintre cei mai mari fermieri din vestul ţării, Dimitrie Muscă, preşedintele Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că cererea de rapiţă în Europa este cu mult peste producţie, mai ales în contextul provocat de criza de securitate din Ucraina.

"Este o lipsă mare de rapiţă, pentru că Ucraina producea până la trei milioane de tone, dar acum nu mai vinde nimic în Europa, ceea ce înseamnă că doar în Europa deficitul creşte de la şase milioane de tone la nouă milioane de tone. Acest deficit ne va da preţul, iar în vară ne aşteptăm să ajungem la preţul de 1.000 de euro pe tona de rapiţă. Este o dublare a preţului şi aproape o triplare faţă de anii anteriori, dar este o situaţie conjuncturală", a spus Muscă, care gestionează circa 7.800 de hectare de terenuri agricole.

El a precizat că anul trecut a vândut rapiţa cu 2.600 lei tona, iar în anii anteriori cu 1.500 - 1.800 lei tona.

Dimitrie Muscă apreciază că pe cele 1.400 de hectare pe care a pus rapiţă în acest an va avea o producţie de 4.500 - 5.000 de kilograme la hectar, "ceea ce ar fi foarte bine".

Fermierul arădean consideră că cererea de rapiţă va fi mai mare şi în contextul scumpirii seminţelor de floarea-soarelui.

"Floarea-soarelui a ajuns la cinci lei kilogramul şi o parte din ulei va fi produs şi din rapiţă", a spus Muscă.

Referitor la costurile de înfiinţare a culturilor, el a spus că aproape s-au dublat faţă de anul trecut, iar asta are, de asemenea, influenţă asupra preţului de vânzare.

"Cheltuielile pe hectar cu înfiinţarea unei culturi au crescut foarte mult. Dacă anul trecut la un hectar plăteam aproximativ 4.000 de lei, anul acesta costurile de înfiinţare a unui hectar ajung la 7.200 lei, adică aproape dublu. Cel mai mult ne afectează scumpirea îngrăşămintelor, care ne costă între 3.500 şi 4.000 de lei tona. Eu folosesc 600 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă un cost de peste 2.000 de lei la hectar. Mai adăugăm preţul motorinei, pe care anul trecut am cumpărat-o cu 3,8 lei litrul, iar acum am cumpărat-o cu 8,5 lei litrul", a mai declarat preşedintele CAI Curtici.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt