Fermierii protestează în întreaga ţară. Nu vrem despăgubiri, ci vrem să fie aplicate din nou regulile europene pentru cerealele ucrainene, spun ei

Fermierii protestează în întreaga ţară. Nu vrem despăgubiri, ci vrem să fie aplicate din nou regulile europene pentru cerealele ucrainene, spun ei

Protestele fermierilor din toată ţara au ca scop să convingă autorităţile europene să impună din nou legile pieţei comunitare în cazul cerealelor din Ucraina, care au blocat pieţele din mai multe ţări, inclusiv din România, a declarat la Prima News fermierul Dan Hurduc.

„Noi nu vrem despăgubiri, vrem să fie impuse din nou regulile din Uniunea Europeană. În august-septembrie lucrurile vor exploda pentru că fermierii nu-şi vor mai putea plăti furnizorii. Noi vrem să deblocăm situaţia pentru anul viitor, pierderile de anul ăsta nu le mai putem recupera oricum. Ministrul polonez al agriculturii, de exemplu, şi-a dat demisia, ar trebui şi ministrul român al agriculturii să-şi dea demisia”, a spus Hurduc.

El a explicat că în acest moment fermierii români nu au unde să-şi mai desfacă grânele, întrucât piaţa internă este saturată de cerealele din Ucraina, iar accesul la piaţa externă este blocat din cauză că este blocat portul Constanţa, tot de cerealele ucrainene.

„Ucrainenii produc neconform pentru piaţa Uniunii şi cu până la 50 la sută mai ieftin decât cultivatorii români. Acum cerealele lor nu mai sunt controlate fito-sanitar, iar UE a prelungit scutirea de taxe vamale. Astfel, Polonia, România şi Bulgaria au ajuns inundate de cerealele ucrainene”, a arătat fermierul.

Producătorii de lapte s-au raliat şi ei protestelor, din cauza diferenţei foarte mari de preţ dintre cel de la producător şi cel de la raftul magazinelor.

Ionuţ Lupu, liderul Asociaţiei crescătorilor de vaci holstein a spus că laptele de la raftul din România este cu 35 la sută mai scump decât cel din Spania.

„Am avut o întâlnire ieri cu premierul şi i-am spus că avem nevoie de o transparentizare în filiera laptelui. Premierul a cerut un raport de la autorităţile competente referitor la filiera laptelui. Noi în momentul de faţă avem pierderi de 150-200 de euro pe cap de animal în fiecare lună”, a spus crescătorul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt