Fenomen ciudat: întuneric peste Capitală

Fenomen ciudat: întuneric peste Capitală

Lipsă de energie, stare de somnolenţă, oboseală şi dureri de cap - sunt doar câteva dintre simptomele pe care le-au avut azi mulţi dintre bucureşteni. Motivul? Vremea mohorâtă care a pus stăpânire peste capitală de câteva zile. Iar de dimineaţă a avut loc un fenomen cel puţin ciudat. La orele 10-11 afară era la fel de întuneric ca la ora 6. Meteorologii au şi explicaţia - un ciclon mediteranean, dar şi presiunea atmosferică scăzută

Ora 10 dimineaţa. În Bucureşti iluminatul public încă funcţiona, iar şoferii mergeau cu farurile aprinse. Afară era închis, apăsător, la fel de întunecat cum e de obicei la primele ore. S-a întâmplat din cauza unui ciclon mediteranen şi la fel va fi şi în următoarele zile.

Iar oamenii au resimţit efectele. Sunt mai somnoroşi, dau mai puţin randament la muncă şi nu au chef de nimic.

Nici nu-i de mirare. Am trecut de la soare şi aproape primăvară la ploaie şi vreme mohorâtă, iar schimbările bruşte îşi pun amprenta asupra sănătăţii noastre, mai ales asupra psihicului. Ne simţim mai obosiţi şi mai trişti, cu stări prelungite de apatie.

În plus, spun medicii, şi timpul pentru somn se modifică, din cauza orei de iarnă şi a perioadei prelungite de întuneric. Vestea bună este că, de luni, soarele va străluci din nou şi odată cu el se întorc şi temperaturile de primăvară. Până atunci, stările proaste se combat prin sport, de preferinţă în aer liber, iar locuinţa sau biroul ar trebui să fie cât mai luminoase.

În cazurile extreme, există un tratament specific, terapia prin lumină, adică expunerea pentru perioade scurte, de aproximativ 15 minute, la becuri fluorescente puternice.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt