Expunerea la aer poluat creşte accentuat riscul de orbire permanentă. Cum este afectată retina de particulele poluante

Expunerea la aer poluat creşte accentuat riscul de orbire permanentă. Cum este afectată retina de particulele poluante

Poluarea aerului reprezintă un factor de risc pentru pierderea ireversibilă a vederii ca urmare a degenerescenţei maculare legate de vârstă (DMLV), un fenomen des întâlnit la persoane de peste 50 de ani. Conform The Guardian, care citează un studiu ştiinţific publicat într-un jurnal medical de oftalmologie, expunerea la poluarea aerului accentuează această problemă a ochilor.

Acest studiu este primul care evaluează legătura dintre poluarea aerului şi progresia DMLV. Cercetătorii au urmărit schimbările produse în retină şi au observat că expunerea la particule poluante a crescut riscul de pierdere a vederii cu 8%, în timp ce creşterea cantităţilor de particule mai mari, precum dioxidul de azot au dus la o creştere cu 12% a riscului de orbire.

Mai multe cercetări anterioare găsiseră o legătură cauzală între aerul murdar şi apariţia glaucomului, iar o legătură cu apariţia cataractei a fost, de asemenea, suspectată de cercetători. Aceştia spun că ochiul, un organ cu un flux sangvin ridicat, este foarte vulnerabil la particule foarte mici poluante care pătrund în sânge prin respiraţia aerului poluat.

DMLV este principala cauză a problemelor de vedere care apar la persoanele de peste 50 de ani din ţările dezvoltate, iar peste 200 de milioane de persoane din toată lumea suferă de această afecţiune. Cei mai mari factori de risc sunt obezitatea şi fumatul, însă un rol este jucat şi de moştenirea genetică.

Pe de altă parte, având în vedere că există un impuls spre adoptarea de stiluri de viaţă mai sănătoase, impactul poluării aerului va deveni mai important, spun cercetătorii, iar spre deosebire de factorii genetici, nivelul poluării aerului poate fi redus dacă sunt luate măsuri adecvate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt