Expoziții în memoria victimelor Holocaustului - Prima News

Expoziții în memoria victimelor Holocaustului

Să nu uităm pentru că istoria nu trebuie să se repete! Este unul dintre motto-urile celor care au avut șansa să supraviețuiască Holocaustului. Peste 6 milioane de evrei au fost uciși în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale la comanda regimului nazist. Tot atunci au fost deportați și aproximativ 30.000 de evrei din Oradea, care reprezentau o treime din populația orașului. Puțini sunt cei care au reușit să se mai întoarcă acasă. În amintirea lor, la Oradea s-au deschis două expoziții care cuprind lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei.

De câțiva ani sinagoga Aachvas Rein a fost transformată în Muzeul Istoriei Evreilor care conține printre altele obiecte care fac referință la acea perioada nefastă, precum regulamentul din ghetou, documente care atestă recuperarea obiectelor, steaua galbenă, documente din detașamentele de muncă forțată, dar și lucrurile pe care evreii din Oradea le-au lăsat în urma lor atunci când au fost deportați. La cele două expoziții deschise acum au fost invitați și urmașii celor care au supraviețuit Holocaustului.

Expoziția cuprinde 28 de lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în segmente diferite de timp în cadrul Școlii băimărene de pictură și 25 de fotografii care provin din colecția Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Statele Unite.

Expoziția poate fi vizitată până pe 31 mai. Termenul de Holocaust, este o traducere a cuvântului ebraic olah, care înseamnă „ardere de tot” și care denumește vechiul ritual iudaic de sacrificiu în care bucăți de animale sau plante erau arse pe altar pentru Dumnezeu.

Total
0
Shares
Total
0
Share