Expert: Copiii agresaţi trebuie să înţeleagă diferenţa dintre pâră şi a cere ajutor

Expert: Copiii agresaţi trebuie să înţeleagă diferenţa dintre pâră şi a cere ajutor

Potrivit unui raport Salvaţi Copiii, 63 la sută dintre părinţii din România consideră bătaia ca o metodă acceptabilă de educaţie, a declarat la Prima News Oana Dimofte, fondatorul educaţieprivată.ro.

„82 la sută din elevi au asistat la bullying, iar 49 la sută au fost victime ale agresiunilor. Nu ştim dacă a crescut numărul actelor de bullying sau mediatizarea lor, dar în toate procedurile trimise în şcoli există instrumente contra bullyingului, deci profesorii pot acţiona. În cazul elevului încurajat să sară pe geam pentru o pungă cu pufuleţi, şcoala n-a anunţat inspectoratul, de exemplu. Profesorii care tolerează sau chiar încurajează bullyingul ar trebui sancţionaţi în mod real”, a subliniat Dimofte.

Psihologul Beatrice Busuioc, realizatoarea emisiunii Supernanny de la Prima TV, a precizat că în România se merge foarte puţin pe prevenţie, care ar trebui să înceapă încă de acasă.

„Părinţii trebuie să fie atenţi ce le transmit copiilor. Când copilul aude diverse replici din partea părintelui le preia, chiar dacă i se spune să nu facă acest lucru. Atunci când îl aude pe părinte înjurând la volan, va proceda la fel în situaţii similare. Copiii se bazează mai mult pe instinct, pe creierul emoţional”, a spus Beatrice Busuioc.

Ea a subliniat că în şcolile din România se merge mult spre zona de competiţie şi de pedeapsă. „Pedeapsa va apăsa mai puternic pe butonul emoţional deja declanşat în cazul unei agresiuni. Atunci când consecinţa nu e o pedeapsă, ci o discuţie cu copilul, lucrurile se schimbă. Atunci când consecinţa nu e o pedeapsă, ci o discuţie cu copilul, lucrurile se schimbă”, a explicat Supernanny.

Ioana Coman, expert în strategiile antibullying, e de părere că trebuie consiliere şcolară individuală obligatorie în cazul unor evenimente violente, atât pentru victimă, cât şi pentru agresor.

„Trebuie să-i învăţăm pe copii diferenţa dintre pâră şi cerere de ajutor. De multe ori victimelor le e frică de repercusiuni dacă spun despre bullying”, a spus Coman.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt