Europencele devin independente mai devreme - Prima News

Europencele devin independente mai devreme

Începerea școlii, căsătoria, copiii, retragerea la pensie, toate sunt etape importante în viețile noastre. Eurostat a făcut o analiză a ultimilor ani iar rezultatele arată cât de mari sunt, la aceste capitole, diferențele dintre femei și bărbați. Una dintre ele: europencele pleacă din casa părinților și se căsătoresc mai devreme ca bărbații…şi trăiesc mai mult decât ei.

Numărul femeilor din Europa este, în medie, mai mare cu 5% decât cel al bărbaților, arăta un studiu din 2020. Cele mai mari diferențe se înregistrează în Letonia, Lituania și Portugalia, în timp ce în Malta, Slovenia sau Suedia sunt mai mulți bărbați decât femei.

Potrivit analizei, europencele pleacă de la părinți la 25 de ani, în timp ce bărbații locuiesc mai mult cu ei până la 27 de ani. În ce privește căsătoria, și aceasta vine mai devreme în viața femeilor. În România, Bulgaria și Grecia, spre exemplu, femeile se căsătoresc cu 3 ani mai devreme decât bărbații. Iar primul copil apare la 29 de ani, vârsta medie, mai devreme însă la bulgăroaice 26 ani – și mai târziu în Italia, Spania sau Irlanda, unde femeile nasc prima dată la 31 de ani. Cât privește româncele, acestea au primul copil la aproape 27 de ani.

O altă diferență este speranța de viață, europencele trăiesc mai mult ca bărbații: 84 de ani, în timp ce la bărbați
este puțin peste 78 de ani. La noi, româncele trăiesc, în medie, 78 de ani, iar bărbații – 70.

O altă direcție în care se desfășoară studiul Eurostat se referă la percepția asupra sănătății. Datele arată că bărbații sunt mai înclinați decât femeile să creadă sănătatea lor este bună. Ei bine la segmentul 16-44 de ani, România ocupă primul loc. Adică aproape 96 la sută dintre femei, dar și dintre bărbați cred că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună

În sfârșit, întrebați cât de satisfăcuți sunt de viața lor, femeile și bărbații s-au declarat mulțumiți în aceeași măsură
și au dat nota de 7,3, pe o scară de la 0 la 10. Același rezultat s-a înregistrat și în România.

Total
0
Shares
Total
0
Share