Elevi în pericol şi indignare printre părinţi şi profesori după ce Guvernul a scurtat lista şcolilor cu risc seismic mare

Elevi în pericol şi indignare printre părinţi şi profesori după ce Guvernul a scurtat lista şcolilor cu risc seismic mare

Clădirea Liceului I.L.Caragiale din Bucureşti nu a fost expertizată de peste 30 de ani, a declarat la Prima News directoarea liceului, Andreia Bodea.

„Sunt directoare de 12 ani, exclus în această perioadă, predau aici de 30 de ani, nu am văzut niciodată o echipă care să vină să facă măcar un releveu darămite o expertiză. Dacă ea există, aş fi foarte curioasă să o văd şi eu, dar sunt convinsă că nu există. De ce această clădire este în risc seismic trei şi nu doi şi nu unu, nu ştiu să vă spun, este o clădire începută în 1895, atunci a fost făcut parterul şi ulterior s-au adăugat trei etaje”, a spus Bodea.

Matei Sumbasacu, inginer constructor specializat în riscuri seismice, a subliniat că este imperativ ca statul să ştie exact care sunt şcolile cu risc seismic mare şi unde sunt foarte mulţi elevi expuşi.

„Evaluarea vizuală rapidă este un instrument adoptat anul trecut la final, pentru că s-a dovedit că expertizarea tehnică este extrem de complicată şi durează”, a explicat Sumbasacu.

„Din câte ştiu, Guvernul consolidează nişte şcoli la nivel naţional, există acel program al Băncii Mondiale. Sunt mult prea puţine, dar trebuie început de undeva. Suntem o ţară care nu are nici măcar forţă de muncă, nu avem capacitate în piaţă să consolidăm cât ne-ar trebui”, a mai afirmat Matei Sumbasacu.

El a spus că ar trebui să fie luată în considerare Casa Poporului drept cel mai sigur din România la un cutremur şi trebuie adaptată încât să poată primi refugiaţi.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, a spus că, în opinia lui 99 la sută dintre clădirile cu probleme nu sunt expertizate şi a cerut ca acest lucru să se întâmple cât mai repede.

„Avem la nivelul sistemului preuniversitar aproape 30.000 de clădiri, sunt 7.000 de unităţi cu personalitate juridică, până la 17.000 sunt unităţi conexe, arondate”, a adăugat Cristache.

Afla mai multe desprecutremureducatieexpertizascoli
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt