În ultimii ani, sute de mii de oameni au făcut credite bancare și nu au mai putut să le plătească. Principala cauză a fost ca rata a crescut substanţial. Unii și-au pierdut casele, alți se chinuiesc lunar să plătească datoriile. După mai multe plângeri primite de la români , Protecția Consumatorilor s-a sesizat și a sancționat 11 bănci pentru nereguli la ratele românilor.
Nicolae este din București În 2007 a făcut un împrumut bancar pentru nevoi personale în valoare de 80.000 de euro. Banca unde a făcut împrumutul a intrat în faliment și a fost preluat de o altă instituție bancară. În ultimele luni s+a treyit că rata a crescut cu 30 la sută. Iar în situația lui sunt zeci de mii de români.
După nenmuărate plangeri primite de la oameni, ANPC s-a sesizat şi a sancționat 11 bănci pentru nereguli la calculul ratelor. Mai exact, oamenii plateau ani de zile doar dobanzi, nimic din suma imprumutată. De-a lungul anilor, avocații au avut zeci de mii de astfel de cazuri în instanță. Din acest motiv sfătuiesc bancile să îşi consilieze mai bine clientii.
Reprezentanții Asociației Române a Băncilor spun că ceea ce propune ANPC, rate egale pentru toate creditele, nu este un demers realist.
Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare se reflectă un principiu economic și juridic consacrat la nivel mondial și anume acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului. Principiul vehiculat de ANPC privind plata in rate egale a principiului si a dobânzii creditului nu este viabil economic si nici posibil matematic.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a sancționat cele 11 bănci cu 550.000 lei. Potrivit BNR, rata creditelor neperformante, adică pe care romanii nu le+au mai putut achita, era la finalul lui 2022 de 2, 65%.