Ei se ceartă, românii rămân cu creditele

Ei se ceartă, românii rămân cu creditele

În ultimii ani, sute de mii de oameni au făcut credite bancare şi nu au mai putut să le plătească. Principala cauză a fost ca rata a crescut substanţial. Unii şi-au pierdut casele, alţi se chinuiesc lunar să plătească datoriile. După mai multe plângeri primite de la români , Protecţia Consumatorilor s-a sesizat şi a sancţionat 11 bănci pentru nereguli la ratele românilor.

Nicolae este din Bucureşti În 2007 a făcut un împrumut bancar pentru nevoi personale în valoare de 80.000 de euro. Banca unde a făcut împrumutul a intrat în faliment şi a fost preluat de o altă instituţie bancară. În ultimele luni s+a treyit că rata a crescut cu 30 la sută. Iar în situaţia lui sunt zeci de mii de români.

După nenmuărate plangeri primite de la oameni, ANPC s-a sesizat şi a sancţionat 11 bănci pentru nereguli la calculul ratelor. Mai exact, oamenii plateau ani de zile doar dobanzi, nimic din suma imprumutată. De-a lungul anilor, avocaţii au avut zeci de mii de astfel de cazuri în instanţă. Din acest motiv sfătuiesc bancile să îşi consilieze mai bine clientii.

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor spun că ceea ce propune ANPC, rate egale pentru toate creditele, nu este un demers realist.

Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare se reflectă un principiu economic şi juridic consacrat la nivel mondial şi anume acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului. Principiul vehiculat de ANPC privind plata in rate egale a principiului si a dobânzii creditului nu este viabil economic si nici posibil matematic.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a sancţionat cele 11 bănci cu 550.000 lei. Potrivit BNR, rata creditelor neperformante, adică pe care romanii nu le+au mai putut achita, era la finalul lui 2022 de 2, 65%.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt