După împrumut, potopul - Prima News

După împrumut, potopul

Creșterea fulminantă a prețurilor, pierderea locului de muncă sau salariile mici au determinat anul trecut peste 2600 de români să bată la ușile băncilor de la care au luat credite. Oamenii și-au dat seama că se descurcă tot mai greu cu banii și au încercat să rezolve amiabil problemele legate de împrumutiri. În principal, au cerut fie rate mai mici, fie reconversia din valută în moneda națională.

2022 a fost un an greu din punct de vedere financiar. O arată și statistica Centrului de Soluționare a Litigiilor în Domeniul Bancar. Din cele 2.627 de cereri, peste o mie se refereau la ștergerea creditelor. Acest tip de solicitări sunt însă clasate în mare parte, atrag atenția experții. Mai ușor se pot negocia diminuarea ratelor sau a dobânzilor.

Un caz interesant mediat de CSALB este cel al unei familii care s-a putut împrumuta doar în franci elvețieni. Suma nu doar că s-a dublat odată cu creșterea valorii monedei, însă o altă problemă a fost legată de comisionul de administrare. În cele din urmă s-a ajuns la o soluție cu ajutorul conciliatorilor.

CSALB a fost înființat în 2015, după transpunerea în legislația românească a unei directive europene.

Total
8
Shares
Total
8
Share