După împrumut, potopul

După împrumut, potopul

Creşterea fulminantă a preţurilor, pierderea locului de muncă sau salariile mici au determinat anul trecut peste 2600 de români să bată la uşile băncilor de la care au luat credite. Oamenii şi-au dat seama că se descurcă tot mai greu cu banii şi au încercat să rezolve amiabil problemele legate de împrumutiri. În principal, au cerut fie rate mai mici, fie reconversia din valută în moneda naţională.

2022 a fost un an greu din punct de vedere financiar. O arată şi statistica Centrului de Soluţionare a Litigiilor în Domeniul Bancar. Din cele 2.627 de cereri, peste o mie se refereau la ştergerea creditelor. Acest tip de solicitări sunt însă clasate în mare parte, atrag atenţia experţii. Mai uşor se pot negocia diminuarea ratelor sau a dobânzilor.

Un caz interesant mediat de CSALB este cel al unei familii care s-a putut împrumuta doar în franci elveţieni. Suma nu doar că s-a dublat odată cu creşterea valorii monedei, însă o altă problemă a fost legată de comisionul de administrare. În cele din urmă s-a ajuns la o soluţie cu ajutorul conciliatorilor.

CSALB a fost înfiinţat în 2015, după transpunerea în legislaţia românească a unei directive europene.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt