După ce a trecut printr-un război, orașul sirian Alep a fost devastat de cutremurul din Turcia - Prima News

După ce a trecut printr-un război, orașul sirian Alep a fost devastat de cutremurul din Turcia

News.ro

Situația sirienilor din Alep, unul dintre orașele puternic afectate de cutremurul din Turcia, este destul de gravă, a povestit la Prima News medicul Safouh Al Zaim, aflat chiar la fața locului.

Doar în Alep au murit peste 230 de oameni și s-au dărâmat 52 de blocuri la cutremur, iar problemele cele mai mari au fost în zonele cu construcții prost făcute, refăcute după război sau afectate de bombardamente, a spus medicul sirian. „Oamenii sunt speriați, au plecat pe la rude. Magazinele nu prea s-au deschis, dar transportul în comun funcționează. Avem nevoie de căldură și de combustibil, ne lipsesc utilajele”, a povestit Al Zaim.

În Turcia se află de ieri seară, de la ora 19, o echipă de la DSU și au început deja căutările în zona în care se află, a precizat Raed Arafat, șeful departamentului. Românii se află într-o zonă din Turcia aflată la granița cu Siria. „Vor rămâne acolo cât timp va fi nevoie și vom mai trimite oameni, dacă turcii o vor cere. Totul se face prin mecanismul european de protecție”, a adăugat Arafat.

În timp ce-i ajutăm pe alții, România este total nepregătită pentru un cutremur de asemenea magnitudine. „Ne putem aștepta ca sistemul de sănătate românesc să fie depășit într-o asemenea situație. Este nevoie de pregătirea de voluntari care să sprijine sistemul și de organizarea de intervenții între regiunile neafectate de un eventual seism și cele lovite de cutremur”, a explicat Cristian Grasu, medic SABIF. „Sunt spitale în România care nu vor sta în picioare la un cutremur ca cel din Turcia”, a adăugat medicul.

Și medicul primar de medicină de urgență Tudor Ciuhodaru este îngrijorat de colapsul în care va intra sistemul de urgență în caz de un cutremur puternic. „Există mecanismul european pentru situații de urgență, precum și alte mecanisme pentru asemenea situații, dar pe care noi nu le-am accesat”, a subliniat Ciuhodaru.

Spunem că avem de toate pentru astfel de situații, dar, de fapt, nu avem nimic. Sediul ISU din Iași ar rămâne izolat în caz de cutremur, din cauza zonei de case în care se află. Prevenția trebuie pusă pe primul loc pentru a scădea numărul victimelor”, a precizat medicul.

Total
1
Shares
Total
1
Share