Dune de mizerie

Dune de mizerie

Plaje pline de plastic, măşti, metale şi mucuri de ţigară. Asta a rămas după sezonul estival pe litoralul Mării Negre. Marea considerat de Comisia Europeană drept cea mai poluată întindere de apă de pe continet. De departe, cele mai murdare plaje sunt în Năvodari şi în Mamaia Nord

În fiecare an la sfârşit de septembrie, voluntarii de mediu de pe Litoral încep să cureţe nisipul după turiştii care-au
petrecut o vară la malul mării.Sunt deşeuri care nu poti fi culese decât manual, iar iubitorii marii îşi pun mănuşi şi iau nisipul la pas. Materialul polimeric artificial, adica plasticul, reprezintă trei sferturi din totalul deşeurilor.

Nu e nimic surprinzator: după o vară plină de restricţii, în care toţi românii au ales mai degraba litoralul românesc,
organizaţiile non-guvernamentale se aşteptau la cifre uriaşe pentru monitorizarea de toamnă. Mucul de ţigară este cel mai întâlnit deşeu, reprezentând aproximativ 45% din totalul deşeurilor identificate şi este urmat de diferite obiecte din plastic. Alături de acestea, au mai fost identificate deşeuri medicale, seringi, sticlă, scutece sau absorbante folosite, prezervative, diverse materiale textile, ceramică, metal, hârtie.

Rezultatele monitorizării de toamna fac de ruşine plajele românesti şi lasă un gust amar în urmă.

România a primit 12 miliarde de euro pentru proiecte de mediu prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă
semnat în urmă cu două zile la Bucureşti. Plasticul de unică folosinţă, a fost interzis în Uniunea Europeană din luna iulie a acestui an: farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă, paiele sau beţişoarele de urechi nu vor mai putea fi comercializate. România nu a transpus deocamdată această directivă în legislaţia naţională.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt