Drona doborâtă a decolat din România - Prima News

Drona doborâtă a decolat din România

Drona americană avariată de avioanele rusești deasupra Mării Negre a decolat din România. În vreme ce Washingtonul insistă că aparatul de zbor a fost doborât din cauza manevrelor periculoase ale piloţilor ruşi, oficialii de la Moscova pretind că drona a fost manevrată greșit chiar de americani. Este cea mai semnificativă confruntare dintre SUA și Federația Rusă de la debutul războiului din Ucraina.

Drona prăbuşită în Marea Neagră nu avea armament la bord şi cel mai probabil decolase din România, de la baza militară din Câmpia Turzii. Informația apare în New York Times, publicație care citează surse din armata americană. Cu toate acestea, comunicarea din partea statului român este minimă.

Oficialii americani au declarat că au fost nevoiţi să îşi prăbuşească aeronava fără pilot din cauza comportamentului agresiv al avioanelor de vânătoare ruseşti. Unul dintre acestea ar fi atins drona, după ce în prealabil ar fi stropit-o cu combustibil. Statele Unite au avertizat Rusia că incidentul nu va descuraja prezența americană în spațiul aerian internațional.

Experţii susțin că nu este prima dată când piloții ruși au un comportament agresiv în bazinul Mării Negre.

Gravitatea incidentului e semnalată de mutările de pe frontul diplomatic. Ambasadorul Rusiei în SUA a fost convocat de urgență la Departamentul de Stat. Diplomatul a negat categoric acuzațiile aduse părții ruse.

Dronele de tip MQ 9 sunt specializate în misiuni de supraveghere şi pot fi dotate cu rachete Hellfire de mare precizie. Un astfel de model are o autonomie de până la 14 ore şi poate atinge o viteză de 480 de kilometri pe oră. Aeronava putea supraveghea peninsula Crimeea, fără să intre în spaţiul ei aerian. Acum, Rusia şi Statele Unite se întrec în recuperarea epavei din Marea Neagră.

Total
0
Shares
Total
0
Share