Drona doborâtă a decolat din România

Drona doborâtă a decolat din România

Drona americană avariată de avioanele ruseşti deasupra Mării Negre a decolat din România. În vreme ce Washingtonul insistă că aparatul de zbor a fost doborât din cauza manevrelor periculoase ale piloţilor ruşi, oficialii de la Moscova pretind că drona a fost manevrată greşit chiar de americani. Este cea mai semnificativă confruntare dintre SUA şi Federaţia Rusă de la debutul războiului din Ucraina.

Drona prăbuşită în Marea Neagră nu avea armament la bord şi cel mai probabil decolase din România, de la baza militară din Câmpia Turzii. Informaţia apare în New York Times, publicaţie care citează surse din armata americană. Cu toate acestea, comunicarea din partea statului român este minimă.

Oficialii americani au declarat că au fost nevoiţi să îşi prăbuşească aeronava fără pilot din cauza comportamentului agresiv al avioanelor de vânătoare ruseşti. Unul dintre acestea ar fi atins drona, după ce în prealabil ar fi stropit-o cu combustibil. Statele Unite au avertizat Rusia că incidentul nu va descuraja prezenţa americană în spaţiul aerian internaţional.

Experţii susţin că nu este prima dată când piloţii ruşi au un comportament agresiv în bazinul Mării Negre.

Gravitatea incidentului e semnalată de mutările de pe frontul diplomatic. Ambasadorul Rusiei în SUA a fost convocat de urgenţă la Departamentul de Stat. Diplomatul a negat categoric acuzaţiile aduse părţii ruse.

Dronele de tip MQ 9 sunt specializate în misiuni de supraveghere şi pot fi dotate cu rachete Hellfire de mare precizie. Un astfel de model are o autonomie de până la 14 ore şi poate atinge o viteză de 480 de kilometri pe oră. Aeronava putea supraveghea peninsula Crimeea, fără să intre în spaţiul ei aerian. Acum, Rusia şi Statele Unite se întrec în recuperarea epavei din Marea Neagră.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt