Drepturile românilor din Marea Britanie

Drepturile românilor din Marea Britanie

Românii au ajuns cea mai mare comunitate de imigranţi din Marea Britanie. Cu peste 1 milion de conaţionali în mod oficial şi cam tot atâţia care nu se află în bazele de date, sunt cei mai numeroşi în Anglia, după localnici. Cei mai mulţi dintre ei lucrează, unii legal, alţii la negru - cu plata cash. Pentru ei, zilele acestea se organizează cursuri astfel încât să-şi cunoască drepturile la locul de muncă.

Aproape 30.000 de români care locuiesc în Martea Britanie lucrează în domeniul sănătăţii. Ceilalţi s-au orientat către joburi în IT, construcţii şi transporturi. Toţi trebuie să ştie că, dacă au probleme la locul de muncă, se pot apăra pe cale legală.

Andreea Salvage este unul dintre liderii comunităţilor de români din UK şi îşi ajută conaţionalii cu informaţii.
În Marea Britanie poţi lucra ca angajat, salariat prin agenţie sau self employed, adică să fii propriul tău şef. În această situaţie, programul ţi-l poţi alege singur şi ai dreptul să îţi negociezi salariul. Doar că.. tot singur îţi plăteşti taxele şi nu ai dreptul la concediu platit. Nici medical şi nici de odihnă.

În schimb, ca şi salariat, angajatorul este obligat să plătească cel puţin salariul minim pe economie, care acum este aproape 10 lire sterline pe oră, şi tot concediul anual Timpul de lucru este de maxim 48 ore pe săptămână, iar angajatul are dreptul la plata concediului medical minim, a indemnizaţiei de maternitate, de paternitate şi pentru adopţie.

Dacă angajatorul nu plăteşte drepturile salariale, românii trebuie să ştie că se pot adresa serviciului public de informare, conciliere şi arbitraj ACAS sau agenţiei de administrare fiscală.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt