Dr. Cătălin Cârstoveanu, despre cel mai mare proiect din ultimii ani destinat nou-născuţilor cu afecţiuni grave, finanţat prin PNRR: “Abia aştept să se facă. Au murit trei copii. Te doare capul şi îţi vine să fugi, dar asta este realitatea”

Dr. Cătălin Cârstoveanu, despre cel mai mare proiect din ultimii ani destinat nou-născuţilor cu afecţiuni grave, finanţat prin PNRR: “Abia aştept să se facă. Au murit trei copii. Te doare capul şi îţi vine să fugi, dar asta este realitatea”

Dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul M.S.Curie din Capitală, a explicat pentru News.ro cum arată un proiect major pe care l-a gândit cu mai mulţi şefi de secţii şi manageri de spitale din ţară, proiect destinat îngrijirii nou-născuţilor cu afecţiuni grave. Practic, 100 de milioane de euro, bani pe care România îi va obţine prin PNRR, vor fi folosiţi pentru modernizarea infrastructurii medicale din mai multe centre din ţară, spune specialistul care speră ca o parte din bani să fie folosiţi şi pentru noua secţie de terapie intensivă nou-născuţi pentru care există deja autorizaţie de construire şi care va fi lipită de actuala secţie a Spitalului Marie Curie. Această unitate va fi construită în primă instanţă cu ajutorul unor ONG-uri. Dr. Cătălin Cârstoveanu a explicat că secţia va aduce în plus 20 de paturi, pe lângă cele 27 deja existente. De asemena, tot cu bani din PNRR 26 de maternităţi şi spitale de pediatrie din toată ţara vor primi echipamente performante. 12 ambulanţe speciale vor fi cumpărate pentru transportul bebeluşilor cu afecţiuni grave, iar printre priorităţi este şi achiziţionarea unor aparate speciale de oxigen pentru nou-născuţii cu retinopatie de prematuritate. â

“În ultimii ani lucrurile au cam stagnat în zona dezvoltării neo-natologiei la noi. Ultimul proiect pe neo-natologie, implicit terapie intensivă neo-natală, implicit morţile de nou-născuţi în ţara noastră, şi vorbim de morţi şi evitabile, singurul mare proiect pentru nou-născuţi a fost proiectul de Bancă Mondială din 2007, şi de 16 ani vorbim de proiecte punctuale care s-au dezvoltat cu ajutorul consiliilor locale şi asociaţiilor non-guvernamentale. Ca atare este un status greu de suportat în primul rând pentru părinţi, pentru că este vorba de morţi evitabile, dar este un status greu de suportat şi de personalul medical care lucrează în neo-natologie şi implicit în terapie intensivă neo-natală, pentru că avem de-a face zilnic cu cazuri care nu îşi găsesc rezolvarea, din cauza lipsei de infrastructură, echipamente medicale, consumabile medicale, personal medical. Sunt cazuri care nu se primesc nicăieri, niciodată, acolo unde trebuie să aibă parte de un tratament final, noi vorbim despre pacienţi care nu şi-au primit tratamentul şi care evident au suferit grave repercusiuni, evident şi deces.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt