Două mari puteri din Asia refuză să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei. De ce riscă să fie acuzate de complicitate (analiză CNN)

Două mari puteri din Asia refuză să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei. De ce riscă să fie acuzate de complicitate (analiză CNN)

Atât China, cât şi India au refuzat să condamne în mod categoric invazia brutală a Rusiei şi ambele state s-au abţinut să voteze rezoluţiile Consiliului de Securitate şi a Adunării Generale a Naţiunilor Unite care cer Moscovei să oprească imediat atacul asupra Ucrainei, scrie CNN. Faptul că niciuna dintre ţări nu şi-a exprimat opoziţia faţă de invadarea Ucrainei arată influenţa uriaşă pe care Rusia o are în Asia, unde interesele naţionale care includ vânzările de arme şi comerţul fără obligaţii, au permis Moscovei să exploateze diferendele regionale şi legăturile mai slabe pe care le au cu Occidentul.

Prim-ministrul Indiei Narendra Modi l-a numit „prieten drag”. Liderul chinez Xi Jinping a mers un pas mai departe şi l-a numit „cel mai bun prieten al său”. Atacul neprovocat al autoritarului Vladimir Putin asupra Ucrainei a pus sub semnul întrebării relaţiile până atunci calde ale Rusiei cu puterile asiatice.

În timp ce Statele Unite au clarificat că acestea consideră ţările care nu condamnă războiul lui Putin ca fiind aliniate politic Rusiei, cele mai populate două naţiuni ale lumii se confruntă cu o presiune internaţională crescută pentru a-şi arăta opoziţia faţă de Moscova. Altfel, riscă să fie considerate complice la acţiunile Kremlinului.

În SUA şi Europa, liderii de stat şi-au justificat răspunsul dur faţă de invazia Ucrainei ca fiind parte a unei lupte ideologice mai ample pentru susţinerea libertăţilor democratice şi a statului de drept. Dar pentru două dintre marile puteri ale Asiei, liniile lor roşii sunt mai neclare, în ceea ce experţii au descris a fi strategia Indiei şi a Chinei de a se concentra doar pe propriile interese.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt