Dosare celebre ar putea fi închise

Dosare celebre ar putea fi închise

Când faci o gaură în gardul penitenciarului ies toţi, nu doar cei pentru care s-a făcut gaura! Sita prin care justiţia acoperită la ochi cu un văl gros cerne acum dosarele scoate în câştig câteva nume grele de oameni cu funcţii importante. Dar… odată cu ele şi mii de inculpaţi cu dosare mai vechi, printre care pot fi tâlhari, violatori, traficanţi de persoane, de droguri sau acuzaţi de evaziune, abuz în serviciu, mită sau corupţie.

Practic, aproape toţi cei care au fost condamnaţi după iunie 2018 vor putea cere reanalizarea dosarelor şi să vadă dacă nu cumva a intervenit prescripţia. Va fi haos din cauza deciziei dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spun avocaţii şi chiar foşti şi actuali procurori.

Infracţiunile de omor şi cele de genocid, contra umanităţii şi de război sunt singurele care nu se încadrează în întreruperea anchetelor sau a proceselor. Practic, sunt singurele imprescriptibile. Restul însă pot scăpa de răspunderea penală.

Fostul şef DIICOT, Daniel Hordodniceanu, spune că decizia ICCJ seamănă cu o aministiţie. Acesta susţine că efectul va fi devastator. Momentan nu se ştie exact câţi infractori vor scapa de răspunderea penală.

Vestea că mii de infractori ar putea fi eliberaţi îi sperie pe români. Judecătorul va fi cel care va decide ce dosare vor fi clasate.

Se pare însă că există şanse mari ca nume importante din România precum Elena Udrea şi Liviu Dragnea să beneficieze direct de decizia Curtii Supreme.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt