Dobânzile mai mari se apropie de România. Cât mai ține BNR rata cheie la minime istorice - Prima News

Dobânzile mai mari se apropie de România. Cât mai ține BNR rata cheie la minime istorice

Băncile centrale din Ungaria și Cehia au majorat ratele cheie la ultimele ședințe de politică monetară. În cazul Cehiei, creșterea ratei a fost peste așteptările analiștilor și cea mai amplă din ultimii 24 de ani, astfel că dobânda a ajuns deja la nivelul celei din România.

La București, lucrurile sunt complicate și de instabilitatea guvernamentală, cu perspectiva adoptării unei moțiuni de cenzură. Va reacționa BNR în ședința de astăzi? Inflația ridicată împinge băncile centrale din regiune să grăbească ciclul de creștere a dobânzilor Banca centrală a Ungariei a venit cu o nouă creștere a ratei cheie, de 15 puncte de bază, la 1,65%, după ce inflația a ajuns la 4,9% în august.

Banca Cehei a urcat, săptămâna trecută, dobânda cheie la 1,5%, după un pas de 75 de puncte de bază, peste așteptările pieței, care estima o majorare de 50 de puncte de bază. Erste estimează că rata cheie ar putea ajunge și la 2% la finele anului în cazul Cehiei, după ce inflația a ajuns la 4,1% în august, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Total
0
Shares
Total
0
Share