Dezastru umanitar în Croația - Prima News

Dezastru umanitar în Croația

Cel puțin șase persoane au murit în cutremurul care a lovit, ieri, Croația, iar peste 20 de oameni au suferit răni. Orașul Petrinja, unde a fost epicentrul seismului cu magnitudinea de 6,4, este acum distrus aproape în totalitate. Sute de oameni au rămas în stradă pentru că locuințele lor au fost distruse. Imediat, mii de croați au sărit în ajutorul compatrioților lor, oferindu-le o cameră, haine sau alimente.

Operațiunile de căutare și salvare a victimelor dintre ruinele caselor din Petrinja au continuat toată noaptea trecută. Zeci de angajați ai serviciilor de salvare dar și militari au răscolit casele demolate de cel mai puternic seism din ultimii 150 de ani din Croația. Supraviețuitorii abia au avut puterea să vorbească despre coșmarul prin care au trecut. Înfrigurați, obosiți și speriați, oamenii au reușit să scape doar cu hainele de pe ei și cu copiii în brațe.

Echipajele protecției civile au sărit în ajutorul victimelor într-o luptă contra cronometru de a salva vieți.

Abia în această dimineață a fost vizibilă adevărata dimensiune a dezastrului din zona afectată de seism.
O șosea de lângă Petrinja arată de parcă ar fi fost tăiată cu drujba. Cratere adânci de aproape un metru și unele late de zeci de centimetri au apărut după mișcarea telurică.

De asemenea, imaginile filmate dintr-o dronă arată localitatea Petrinja ca și cum ar fi fost bombardată. Mai multe case sunt năruite iar altele au mai rămas doar grămezi de moloz.

Acesta a fost momentul în care s-a produs cutremurul din Croația. Filmarea este de la o conferință a primarului din orașul SISAK, situată la mică distanță de Petrinja, epicentrul eismului. Primarul din Sisak tocmai vorbea despre pagubele produse de cutremurul care avusese loc cu o zi înainte, care a avut
magnitudine 5,2, când un seism și mai puternic, de 6,4, a avut loc. În acest timp, în spitalele din Sisak sau din Zagreb continuă lupta pentru salvarea vieților celor răniți în cutremur. Cadrele medicale sunt în stare de alertă și le oferă primul ajutor răniților dar și celor care sunt încă în stare de șoc…

Total
0
Shares
Total
0
Share