Decebal Pădure: Cumpărați produse certificate și de calitate pentru că astfel susțineți economia și patrimoniul gastronomic național - Prima News

Decebal Pădure: Cumpărați produse certificate și de calitate pentru că astfel susțineți economia și patrimoniul gastronomic național

Nu tot ceea ce se pretinde a fi produs tradițional este produs tradițional, atrage atenția Tiberiu Cazacioc, specialist în scheme de calitate.

Expertul a explicat la Prima News că mulți oameni iau ca atare orice produs pe a cărui etichetă scrie „tradițional” și care, de fapt, nu are nicio legătură cu produsele certificate și omologate.

La rândul său, Decebal Pădure, președinte APAR, spune că înființarea Agenției pentru Marketingul și Calitatea Produselor Alimentare a fost amânată din 2019.

„Sunt trei ani în care politicienii care plâng pe umărul fermierilor au tot amânat legea”, susține Decebal Pădure, care a adăugat că este vorba despre interese personale.

Trebuie încurajate lanțurile de producție și distribuție locale, pentru că pandemia ne-a demonstrat că lanțurile globale de aprovizionare nu sunt sigure, spune președintele APAR.

România are în acest moment 10 produse protejate în Uniunea Europeană, dar e complicat să obțină alte certificări. Regulamentele UE prevăd ca alimentele DOP (denumire de origine protejată) trebuie produse în aceeași regiune geografică, de la creșterea animalelor, la procesarea laptelui sau a cărnii.

„Cumpărați produse certificate și de calitate pentru că astfel susțineți economia și patrimoniul gastronomic național”, a declarat Decebal Pădure, care a adăugat că atunci când există un produs cu rețetă consacrată pe piață, nu pot apărea altele cu același nume. El spune că noi, românii, descurajăm producătorii locali prin legislație, care, de fapt, încurajează dublul standard în loc să-l combată.

Total
26
Shares
Total
26
Share