Decebal Pădure: Cumpăraţi produse certificate şi de calitate pentru că astfel susţineţi economia şi patrimoniul gastronomic naţional

Decebal Pădure: Cumpăraţi produse certificate şi de calitate pentru că astfel susţineţi economia şi patrimoniul gastronomic naţional

Nu tot ceea ce se pretinde a fi produs tradiţional este produs tradiţional, atrage atenţia Tiberiu Cazacioc, specialist în scheme de calitate.

Expertul a explicat la Prima News că mulţi oameni iau ca atare orice produs pe a cărui etichetă scrie „tradiţional” şi care, de fapt, nu are nicio legătură cu produsele certificate şi omologate.

La rândul său, Decebal Pădure, preşedinte APAR, spune că înfiinţarea Agenţiei pentru Marketingul şi Calitatea Produselor Alimentare a fost amânată din 2019.

„Sunt trei ani în care politicienii care plâng pe umărul fermierilor au tot amânat legea”, susţine Decebal Pădure, care a adăugat că este vorba despre interese personale.

Trebuie încurajate lanţurile de producţie şi distribuţie locale, pentru că pandemia ne-a demonstrat că lanţurile globale de aprovizionare nu sunt sigure, spune preşedintele APAR.

România are în acest moment 10 produse protejate în Uniunea Europeană, dar e complicat să obţină alte certificări. Regulamentele UE prevăd ca alimentele DOP (denumire de origine protejată) trebuie produse în aceeaşi regiune geografică, de la creşterea animalelor, la procesarea laptelui sau a cărnii.

„Cumpăraţi produse certificate şi de calitate pentru că astfel susţineţi economia şi patrimoniul gastronomic naţional”, a declarat Decebal Pădure, care a adăugat că atunci când există un produs cu reţetă consacrată pe piaţă, nu pot apărea altele cu acelaşi nume. El spune că noi, românii, descurajăm producătorii locali prin legislaţie, care, de fapt, încurajează dublul standard în loc să-l combată.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt