De generații întregi oferă dragoste pentru istorie - Prima News

De generații întregi oferă dragoste pentru istorie

De ani de zile, sădește în sufletele elevilor săi dragostea pentru istorie! Camelia Sandu este profesoară de istorie la Scoala Gimnazială din comuna vrânceană Suraia și de generații întegi se mândrește cu elevii săi, cărora prin
proiectele sale, le-a insuflat dragostea pentru istoria locului! De la cărți scrise împreună cu elevii săi, Camelia a reușit să facă chiar și un film cu aceștia! Chiar și după zeci de ani, foștii săi elevi se întorc în școala generală din Suraia pentru a revedea alături de doamna profesor proiectele la care au lucrat! Urmăriți povestea Cameliei, una dintre femeile excepționale ale campaniei Focus!

Deși mare lucru nu știa când a ajuns în comuna Suraia din Vrancea, Camelia a rămas impresionată de istoria acestor locuri. A plecat să cutreiere zona și a vorbit cu supraviețuitorii acelor timpuri, oamenii care ispășiseră ani grei în infernul pușcăriilor comuniste. Curioși din fire, copii au început s-o însoțească. Așa a reușit să le insufle dragostea pentru istorie! Elevii au adunat informații de la străbunicii și bunicii lor, au cercetat documente, iar alături de profesoara lor au scos la iveală informații uitatate sau ignorate de-a lungul timpului despre istoria locului.

Daria, una dintre elevele Cameliei, învață în casa a 11-a. Pentru că străbunicul ei a luptat în Primul Razboi Mondial, a ales să se implice în proiectul inițiat de doamna profesor… proiect care i-a trezit interesul și pentru care a început să caute tot mai multe informații.

Cu ani în urmă, un monument funerar al unui soldat neamț, căzut în Primul Război Mondial, a fost punctul de pornire pentru un alt proiect pe care Camelia l-a inițiat alături de elevii săi. Întreaga poveste a monumentului a fost transpusă într-o carte.

Mihai Petrea era elev în clasa a 6-a când a decis să se implice în proiectul monumentului funerar propus de doamna profesor Camelia Sandu. Mihai a adunat informații de la bunica sa, dar și de la localnicii din sat. Chiar dacă acum este la liceu, își aduce cu drag aminte de acele momente.

Curios să vadă și să audă tot mai multe lucruri despre istoria locului, pe Mihai l-a insoțit chiar și tatăl lui.

Iar Camelia nu s-a oprit aici. Au urmat și alte proiecte! Marin Apostol era adolescent în perioada colectivizării. La acea vreme, locuia cu bunicul lui, abia ieșit din închisoare din cauza faptului că refuzase să dea pământul la colectiv. La scurt timp, însă, Marin a fost și el închis. Acum, după zeci de ani, Camelia l-a adus în fața elevilor care i-au ascultat cu mare interes povestea.

După fiecare proiect dus la bun sfirsit, Camelia și elevii săi au realizat chiar și câte un film.

Elevii de atunci au crescut, au mers la liceu, apoi la facultate, însă, niciodată nu au uitat de profesoara de istorie din Scoala Gimnazială din Suraia. Așa se face că, acum, după zeci de ani Camelia a ajuns să fie profesoara copiilor foștilor săi elevi.

Total
0
Shares
Total
0
Share