De Florii, românii petrec tradiţional

De Florii, românii petrec tradiţional

Românii iubesc sărbătorile şi distracţia, iar astăzi, de Florii, nu au pierdut ocazia să iasă din case. Unii au petrecut pe pârtii, alţii la târguri cu specific, iar la mare, că tot e dezlegare la peşte, cherhanalele au fost pline.

În Gorj, la Rânca, este frig şi a nins mult în ultimele zile, aşa că staţiunea e locul perfect pentru un weekend de poveste. Aşa că mulţi au ales să petreacă minivacanţa de Florii pe pârtie. Stratul de zăpadă la Rânca este, acum, între 40-50 de cm. Dacă temperaturile se vor menţine scăzute şi zăpada nu se va topi, iubitorii sporturilor de iarnă îşi vor putea petrece şi Paştele pe pârtie.

Pe Litoral, in schimb, au fost 16 grade, iar vremea frumoasă i-a scos pe oameni din case. La orele prânzului cu greu se mai găsea un loc în cherhanale. Un peşte pe grătar sau o porţie de midii în sos de vin pică numai bine după o plimbare.

După zilele de post, oamenii au poftit si la o salată de icre sau la o saramură. Borşul din patru specii de peşte i-a dat gata pe clienţi. Cât despre peştele la grătar, cel mai mult se caută crapul, carasul, păstrăvul şi sturionul, asezonaţi de cu mămăligă şi mujdei.

La Sibiu, oamenii au mers la Târgul de Paşte din centrul istoric al burgului medieval. Comerciantii i-au asteptat cu dulciuri, preparate tradiţionale sau decoraţiuni specifice. Peste 1,6 milioane de români şi-au sărbătorit onomastica de Florii. De luni, creştinii ortodocşi intră în Săptămâna Mare, Săptămâna Patimilor Mântuitorului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt