Cumpărături prietenoase cu mediul şi oamenii

Cumpărături prietenoase cu mediul şi oamenii

Într-o lume a vitezei, în care predomină cumpărăturile de la hipermarket sau mall, există şi altfel de comerţ. Sustenabil şi prietenos cu natura. În Bucureşti, de exemplu, funcţionează un magazin caritabil, înfiinţat de un ONG, unde haine, cărţi şi o serie de alte obiecte donate primesc proprietari noi. Tot în Capitală există şi un magazin fără risipă. Produsele alimentare se vând vrac, iar clienţii vin de acasă cu borcanele sau caserorlele.

Andreea e o clientă fidelă a magazinului anti risipă. O dată la zece zile vine aici şi cumpără produse de tot felul, de la condimente la detergent.

Şi atât cât are nevoie. Inclusiv săpunul poate fi tăiat dintr-un calup. Iar ingredientele pentru gătit nu sunt cumpărate niciodată în cantităţi industriale, ca să ajungă apoi la gunoi. Iar multe dintre produse provin de la producători mici, locali. Nu e singurul magazin inedit din Capitală.

Pe lângă haine, aici există o mulţime de cărţi, accesorii, obiecte de decor şi veselă. Toate sunt donate.

Magazinul îi întâmpină pe cei care îi trec pragul cu o atmosferă interbelică.

Cele mai multe dintre donaţiile care ajung la magazin nu sunt puse la vânzare, ci merg către oameni nevoiaşi din toată ţara. Voluntarii ajută la sortare.

Un raport al Agenţiei Europene de Mediu arată că în fiecare an europenii aruncă 11 kilograme de textile pe an.

În ceea ce priveşte deşeurile, fiecare român produce în medie 261 de kilograme de gunoaie pe an.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt