Cum vedem la magazin care sunt măştile neconforme. Preşedintele ANPC: „E destul de greu pentru clientul obişnuit să-şi dea seama”

Cum vedem la magazin care sunt măştile neconforme. Preşedintele ANPC: „E destul de greu pentru clientul obişnuit să-şi dea seama”

Piaţa este plină de măşti de protecţie neconforme, iar întrebarea care se ridică este cum ştiu cumpărătorii ce să aleagă de pe raft, cum le deosebesc pe cele bune de cele care nu ar trebui să fie acolo. Sunt măşti neconforme care nu respectă reguli de etichetare, ce pot fi remediate, şi sunt măşti neconforme care nu respectă norme de calitate, iar acestea nu au ce căuta pe piaţă. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor spune că e dificil pentru clientul obişnuit să-şi dea seama care măşti sunt neconforme şi că acest lucru intră în responsabilitatea agenţilor economici care le vând. Într-o singură lună de controale, ANPC a oprit de la vânzare, temporar sau definitiv, peste 30 de milioane de măşti. În plus, ANPC a iniţiat un proiect de act normativ care va interzice vânzarea măştilor textile sub denumirea de „măşti de protecţie”. Aceste produse se vor numi „acoperitoare facială de utilizat în colectivitate”.

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a făcut controale, în perioada 23 octombrie - 23 noiembrie, la 599 de magazine din ţară, mari retaileri şi lanţuri de farmacii care vând măşti de protecţie.

Au fost verificate 35.180.666 de măşti, în valoare 19.763.739 lei.

32.997.026 dintre acestea (peste 90%), în valoare de 19.459.353 lei, nu se încadrau în prevederile legale în vigoare, potrivit raportului ANPC consultat de Agerpres.

Afla mai multe desprecontroalecovid19mastisanatate
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt