Cum acţionează salvatorii în caz de cutremur

Cum acţionează salvatorii în caz de cutremur

În aceeaşi zi cu sirenele menite să îi pregătească pe români în cazul unor calamităţi, echipele de salvare RO-USAR au făcut o demonstraţie a unei operaţiuni în caz de cutremur. La poligonul de la Ciolpani, cei care au salvat zeci de vieţi în Turcia ne-au arătat cât de dificil este să intervii în clădiri afectate de seisme. Pompierii au făcut demonstraţii cu echipamente de ultimă generaţie şi l-au avut drept ajutor pe câinele.

Acestea sunt doar câteva secvenţe dintr-o operaţiune cotra-cronometru a echipelor de salvare RO-USAR. La Ciolpani, în judeţul Ilfov, se află cel mai mare poligon de simulare a unui cutremur din ţară.

Astfel de exerciţii au loc zilnic, iar pompierii spun că nu sunt deloc uşoare. Primul pas este scanarea zonei, fie cu aparatură, fie cu ajutorul de încredere Thor - un câine salvator , in varsta de şase ani, care a participat şi la misiunile din Turcia.

Pentru a intra în clădirea afectată, salvatorii folosesc piloni mecanici. În cadrul exerciţiului, au fost identificate şi două victime rănite. Echipamentele şi utilajele prezentate au fost folosite şi în Turcia.

În România există în prezent două astfel de poligoane de pregătire, iar autorităţile anunţă că urmează să mai construiascpă În ele se vor putea antrena atât salvatorii români, cât şi cei din Ucraina şi Republica Moldova.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt