Cseke Attila: În noua legislaţie, pe sănătate şi educaţie există un termen pentru expertizarea tuturor clădirilor construite până în 1978 Expertizarea trebuie începută în ianuarie 2025 iar până la începutul lui iunie 2026 trebuie să fie finalizată

Cseke Attila: În noua legislaţie, pe sănătate şi educaţie există un termen pentru expertizarea tuturor clădirilor construite până în 1978 Expertizarea trebuie începută în ianuarie 2025 iar până la începutul lui iunie 2026 trebuie să fie finalizată

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a declarat luni în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News TV, că în noua legislaţie care a intrat în vigoare anul trecut, pe sănătate şi educaţie există un termen pentru expertizarea tuturor clădirilor construite până în 1978. Expertizarea trebuie începută în ianuarie 2025 iar până la începutul lui iunie 2026 trebuie să fie finalizată, a mai spus ministrul, el precizând că este nevoie şi de o campanie de promovare a programelor de consolidare pentru ca asociaţiile de proprietari să ştie că finanţarea este nerambursabilă.

”Eu nu pot să fac previziuni, nu cred că cineva poate, am văzut foarte multe opinii, estimări. Eu pot să spun ce trebuie să facem iar această lege are nişte mecanisme clare, dacă avem cifre exacte, câte clădiri se încadrează în risc seismic”, a spus ministrul.

El a arătat că, potrivit noii legi, ”pe sănătate şi educaţie, există un termen pentru expertizarea tuturor clădurilor construite până în 1978”.

”Trebuie începută expertizarea la 1 ianuarie 2025 la 1 iunie 2026 expertizarea trebuie să fie terminată. Avem experţi pe risc seismic pe diferite categorii de lucrări, 276 de experţi care au astăzi drept de semnătură, pentru a expertiza aceste clădiri”, a mai arătat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a precizat că a avut o discuţie cu secretarul de stat Raed Arafat, despre riscul seismic.

El a precizat, despre o campanie publică pentru aceste programe de consolidare a clădirilor cu risc seismic, că pe PNRR a avut un program de eficientizare energetică a blocurilor, iar în multe oraşe primăriile au discutat cu asociaţiile de proprietari, explicându-se că finanţarea este nerambursabilă şi ulterior au avut o avaşanşă de solicitări, din partea acestor asociaţii, astfel că s-a ajuns la 2,8 miliarde de euro în acest program.

”La consolidare de risc seismic trebuie explicate aceste avantaje”, a mai spus el.

Întrebat dacă în 2026 Bucureştiul ar trebui să fie sigur din perspectiva riscului seismic, ministrul a spus că trebuie să fie mai sigur decât în 2023, pentru că până în 2026, pe PNRR, acele investiţii cu contracte deja semnate trebuie finalizate.

”Din ceea ce estimăm noi, vor fi peste 300 de clădiri în toată ţara, pe PNRR”, a spus ministrul Cseke Attila, el precizând că termenul de finalizare a lucrările în acest caz este 2026 şi majoritatea acestor contracte sunt semnate. ”Ne aşteptăm ca autoritatea locală să treacă la treabă”, a mai spus el.

Afla mai multe desprecseke atillacutremurspitale
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt