Criză socială de amploare, bugetarii ameninţă că opresc lucrul

Criză socială de amploare, bugetarii ameninţă că opresc lucrul

Protestul profesorilor se extinde în toate sectoarele publice. Alte greve ameninţă să blocheze sistemul. Poliţiştii, angajaţii din penitenciare, personalul sanitar şi grefierii spun că intră şi ei în grevă generală. Toţi vor acelaşi lucru: salarii mai mari şi să fie plătiţi pentru orele suplimentare de muncă. În plus, poliţiştii sunt nemulţumiţi şi de condiţiile din secţii. Chiar şi acestea, în unele locuri, au WC-ul în fundul curţii. Pe de altă parte, greva din penitenciare va avea efecte grave. Deţinuţii se vor revolta, pentru că nu se vor mai respecta orele în care ar trebui să fie scoşi din camere.

În faţa ministerului de Interne, poliţiştii din Sindicatul Europol au cerut demisia ministrului Lucian Bode. Poliţiştii vor salarii mai mari şi plata orelor suplimentare. Cât despre condiţiile în care muncesc, secţiile de poliţie de la ţară sunt într-o stare deplorabilă.

În Mureş, poliţiştii au ales să doneze sânge, în aşa fel încât să lipsească motivat de la serviciu. Şi grefierii din sistemul judiciar anunţă proteste de amploare. Sunt revoltaţi după ce Guvernul a decis să majoreze vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani. Se plâng şi că nu sunt plătiţi pentru orele suplimentare de muncă, astfel că toţi angajaţii vor pleca de la muncă la ora 16 fix.

Şi lucrătorii din penitenciare au intrat în greva japoneză.

De altfel, următoarea perioadă se anunţă plină de proteste. Pe 31 mai, sindicatele TESA din Sănătate ar fi trebuit să iasă în stradă. Lucrurile s-au schimbat însă în urma unei discuţii între Guvern şi sindicatul SANITAS. Va fi aprobată deblocarea a 14 mii de posturi din sistemul medical, vor fi eliminate inechităţile salariale şi, de asemenea, toţi angajaţii din sistemul de sănătate vor primi vouchere de vacanţă.

Pentru angajaţii din penitenciare nu s-au găsit însă soluţii. Şi mâine vor fi în grevă japoneză. La început de iunie, poliţiştii protestează din nou. Iar pe 26 iunie şi 1 iulie angajaţii CFR vor organiza un miting în faţa Guvernului şi ameninţă cu blocarea activităţii. În perioada următoare vor ieşi în stradă şi grefierii, dar şi organizaţiile de transportatori.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt