Criză de medicamente în farmacii

Criză de medicamente în farmacii

Suntem foarte aproape de o epidemie de gripă! Numărul cazurilor creşte rapid de la o săptămână la alta. La fel şi cel al virozelor. Sezonul dificil al îmbolnăvirilor pe bandă rulantă a dus şi la o criză a medicamentelor. Se găsesc cu greu paracetamol, ibuprofen, siropuri împotriva tusei, dar şi antiviralul Tamiflu. Ministrul Sănătăţii a anuţat însă că stocurile de medicamente bazate pe paracetamol şi ibuprofen vor fi suplimentate astfel încât să poată fi găsite mai uşor. Niciun tratament nu ar trebui luat după ureche, avertizează medicii.

Criza medicamentelor antivirale, antitermice şi antibiotice durează de mai bine de o lună. De la începutul sezonului rece cazurile de gripă şi viroze respiratorii s-au înmulţit de la o săptămână la altă, astfel încât farmaciile abia mai fac faţă cererii pentru medicamente.

Peste 700 de medicamente sunt pe lista celor care lipsesc. Pe lângă antitermice şi antiinflamatoare, foarte căutate în această perioadă, lipseşte şi Tamiflu, un antiviral foarte eficient care opreşte virusul gripal să se răspândească în organism.

Ministrul Sănătăţii a spus la Prima News că stocurile de medicamente necesare pentru gripă şi viroze respiratorii vor fi suplimentate cu altele care conţin aceeaşi substanţă, iar exporturile aumitor medicamente vor fi limitate în următoarele şase luni.

Până în acest moment datele furnizate de INSP arată că sunt peste 140 de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute. Un record pentru ultimii zece ani. În cazul în care numărul de cazuri creşte cu cel puţin 10% timp de trei săptămâni consecutive, atunci ar putea să fie declarată o epidemie de gripă.

În cazul declarării unei epidemii de gripă vor fi adoptate măsuri de protecţie, limitarea accesului în spitale, iar în unele cazuri masca va fi din nou purtată, dar numai de cadrele medicale. Anul acesta sezonul gripal a început mai devreme cu aproximativ 4 săptămâni, a fost mai intens, dar asta înseamnă şi că se va încheia mai devreme.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt